Då ska klockan ställas om från vintertid till sommartid 2018. Foto: Mostphotos

Vintertid 2018: Dags att ställa om klockan igen

Värmen och ljuset har lämnat oss. Dags att ställa om till vintertid. Men hur var det nu igen? Är det framåt eller bakom som klockan ska ställas och vilka enheter ställer om tiden automatiskt? Det här gäller för omställningen från sommartid till vintertid 2018.

  • Publicerad 12:13, 23 okt 2018

Vilket datum infaller vintertid 2018?

Omställningen sker natten mellan lördagen den 27 och söndagen den 28 oktober.

När och åt vilket håll ska klockan ställas om?

Tiden ska ställas tillbaka en timme. Det ska göras klockan 03.00 på natten mellan den 27 och 28 oktober. Klockan ska alltså tillbaka till 02.00. Något som görs automatiskt på flera digitala enheter.

Vad är en bra minnesregel?

Det som ofta används är meningar om att ta fram utemöblerna på sommaren och ta tillbaka dem in på vintern. Alltså fram med klockan vid sommartid och tillbaka när det blir vintertid.

Vilka enheter ställer om sig själva?

De allra flesta smartphones och datorer/laptops ställer om till vinter- och sommartid av sig själva om de har standardinställningarna.

Om du har en Appleprodukt, så som Iphone eller Macbook kontrollerar du genom att:
1. Se till att du har den senaste versionen av IOS.

2. Gå in i Inställningar och Allmänt > Datum och tid. Kolla så att Ställ in automatiskt är aktiverat.

3. Kolla att din telefon visar rätt tidszon i Inställningar > Allmänt > Datum och tid > Tidszon.

Androidenheter fungerar på samma sätt. Kolla att inställningen för datum och tid är påslagen på automatisk.Varför har vi vinter och sommartid?

Vintertid, eller normaltid som det egentligen kallas, är den tid som vi historiskt sett alltid gått efter.

Motivet till att införa en speciell sommartid var att ta vara på de ljusa delen av dygnet. Ett annat argument var att det skulle ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut.

1916 infördes sommartid på prov i Sverige. Men försöket ogillades starkt av bönderna som protesterade och inget nytt försök gjordes följande år.

Det var inte förrän 1980 som sommartid infördes permanent.

Är det aktuellt att avskaffa sommartid?

Efter att en stor del av invånarna i EU sagt sig vara positiva till att skippa sommartid lämnade EU-kommissionen ett förslag om att avskaffa övergångarna mellan vinter- och sommartid efter 2019.

Slutligt besked kommer i mars 2019.

Den föregående svenska regeringen har varit positiv till förslaget i EU.

Men bland invånarna verkar meninarna vara delade.

I en undersökning från 2018 gjord av Ipsos – på uppdrag av Dagens nyheter – svarade 37 procent av de drygt 1 000 tillfrågade svenskarna att de vill ha sommartid året om. 29 procent kan tänka sig vintertid hela året och 26 procent ansåg att ingen förändring behövs.