Sara Henryson Eidvall från Hammarby Sjöstad premiärsimmade i Hellasgården. Foto: Ronja Mårtensson

Vintersim lockade många stockholmare: ”Mår så bra efteråt”

Klara, färdiga, gå! 185 personer tävlade på lördagen i vintersim i Hellasgården utanför Stockholm. – Det känns underbart. Jag bara simmade som en galning, säger Sara Henryson Eidvall.

  • Publicerad 15:34, 18 jan 2020

För andra året i rad arrangerades Winter Swim Open i Hellasgården i Nacka kommun. Människor från hela Sverige deltog, men även personer från Lettland, Estland, England och Skottland. Vattentemperaturen var 2,7 grader.

– Du ser glädjen. Loppen är en härlig mix mellan en naturupplevelse, en inre resa i kroppen och en sportprestation, säger Karl-Henrik Engardt som är tävlingsansvarig för simtävlingen.

Karl-Henrik Engardt är tävlingsansvarig för simtävlingen. Foto: Ronja Mårtensson

Många fler än förra året

Totalt tävlade 185 personer från 20 till 74 år, och det var ungefär lika många kvinnor och män. Förra året när tävlingen arrangerades för första gången i Nacka var det 68 personer som deltog.

– Inspirationen kommer från Skellefteå där det funnits vintersim i flera år, säger Karl-Henrik Engardt.

Förra året var det en halvmeter is när tävlingen arrangerades så två veckor innan fick man såga fram tävlingsbanorna.

Alla hormoner bara sprudlar

Barbro Grufman, vintersimmare

I år är vädret mildare, men Karl-Henrik Engardt tror inte att det är en anledning till att fler deltog i år, utan att det beror på att fler känner till tävlingen.

Barbro Grufman från Sundbyberg deltog i samtliga tre distanser. Foto: Ronja Mårtensson

Flera olika distanser

Det gick att tävla i tre olika distanser: 25 meter bröstsim, 50 meter bröstsim och 25 meter frisim. Sedan var det även en stafett på fyra gånger 25 meter bröstsim. Barbro Grufman från Sundbyberg deltog i samtliga tre distanser.

– Man mår så himla bra efteråt av vinterbad, man får både endorfiner och adrenalin. Alla hormoner bara sprudlar, säger hon.

Barbro Grufman simmade även förra året och ett tips mellan loppen är att byta baddräkt så man är torr hela tiden och inte blir nedkyld. Hon berättar också att det är viktigt att tänka på andingen under loppet, även inför att man kliver i.

Var det kallt i vattnet?

– Jag tycker inte det var särskilt kallt i vattnet i år. Jag har simmat i Skellefteå i sex år och då var det 0,2 grader, säger Barbro Grufman.

Barbro Grufman efter att hon simmat 50 meter bröstsim. Foto: Ronja Mårtensson

Flera premiärsimmade

Sara Henryson Eidvall från Hammarby Sjöstad vintersimmade för första gången i Hellasgården och är mycket nöjd med sin insats.

– Det känns underbart. Jag bara simmade som en galning. Först när jag kom halvvägs slog det till och blev hysteriskt kallt, så under de sista meterna handlade det bara om att överleva, säger hon efter att hon avslutat 50 meter bröstsim.

Lisa Andersson och Carolina Bosdotri hade tagit sig från Gotland för att delta i simtävlingen 25 meter bröstsim.

– Det var askul. Jag hann knappt reagera på om det var kallt för att jag var så taggad, säger Lisa Andersson.

Carolina Bosdotri berättar att de båda brukar vinterbada så ofta de kan hemma på Gotland, men att de aldrig tävlat i ett vinterlopp tidigare.

– Det finns inte så många i Sverige, men jag är glad att vi deltog. Det gick väldigt snabbt för mig och jag vann mitt heat, säger hon.

Lisa Andersson och Carolina Bosdotri hade tagit sig från Gotland för att delta i simtävlingen. Foto: Ronja Mårtensson