Daniel Back ser över lagret av sängkläder inför säsongen. Foto: Kristian Lönner

Vinternatt redo att ge sängplats åt behövande

Vintern står för dörren och kyrkorna på Östermalm gör sig redo för att ta emot hemlösa EU-migranter. – Det här är människor som far illa och är väldigt utsatta, säger Klas Lindberg.

  • Publicerad 13:15, 7 okt 2018

Tolv madrasser blåses upp och rullas ut på golvet i Frälsningsarméns lokaler på Östermalmsgatan varje måndag och tisdag under vintern. Kyrkans rum öppnas upp för de EU-migranter som inte omfattas av stadens tak över huvudet-garanti.

– Vi bjuder på frukt och korv med bröd. Men de flesta kommer framför allt för att sova, säger Daniel Back, pastor hos Frälsningsarmén, när han visar runt i Templet på Östermalmsgatan 69.

En majoritet av besökarna i projektet Vinternatt 2 är romer från Östeuropa men det kommer också folk från Afrika, Sydamerika och delar av Asien som Indien och Bangladesh.

”Allt är inte hopplöst”

I år är Isa Anton, som själv kommer från Rumänien, anställd på 30 procent. Han har fördelen att han talar samma språk som många av besökarna.

– Jag känner de flesta av dem som kommer. Men det är på gott och ont att tala samma språk, kraven blir lätt lite högre på mig, säger han och ler.

Hur ska man förstå att människor väljer att komma till Sverige mitt i vintern?

– Många av dem som kommer till Sverige har inget val. De gör det för att få ett bättre liv, säger han.

– För en del går det faktiskt ganska bra. De hittar ett jobb och klarar sig i Sverige. Allt är inte hopplöst, tillägger Daniel Back.

Klas Lindberg och Gina Candemir Akan på volontärträffen. Foto: Kristian Lönner

Finns en glädje att hjälpa till

I måndags var det volontärträff. Syftet var både att informera gamla volontärer och att locka nya. Gina Candemir Akan är en av volontärerna som hjälper till några nätter varje vinter.

– Vi delar kärlek och glädje med dem som kommer. Jag gör det för Gud, för Gud har hjälpt mig mycket och jag vill samtidigt hjälpa andra, säger hon.

Klas Lindberg, pastor i Evangeliska brödraförsamlingen, menar att det finns en speciell glädje hos volontärerna som deltar.

– Man vill inte bara snacka utan göra en riktig insats, säger hon.

Flera olika församling på Östermalm arbetar tillsammans för Vinternatt. Foto: Kristian Lönner

Utsatt grupp

Helt enkelt är det dock inte att hitta nya volontärer. Daniel Back menar att hjälp till just gruppen EU-migranter är lite speciellt.

– Det är inte alla som tycker att det är självklart att hjälpa den här gruppen, säger Daniel Back.

Klar Lindberg fyller i.

– Det blir lite av ett ställningstagande. Den här gruppen tillhör de mest utsatta och det borde alltid vara kyrkans uppgift att stå upp för dem.

Att olika församlingar går samman i ett gemensamt projekt är en annan styrka med Vinternatt 2, menar både Daniel Back och Klas Lindberg.

– Det är det bästa av allt när kyrkorna möts och gemensamt ställer upp, säger Daniel Back.

Fakta

Vinternatt för hemlösa EU-migranter

Vinternatt 2 är en fortsättning på projektet Vinternatt som inriktar sig mot hemlösa EU-migranter (personer som är medborgare eller har uppehållstillstånd i ett annat EU-land).

Flera olika kristna församlingar står bakom Vinternatt och projektet drivs tillsammans med Stockholms stad.

Projektet Vinternatt erbjuder övernattning 1-3 nätter per vecka.

Visa merVisa mindre