Vintern kom tidigt till Spånga

Längtar du också efter vintern? Antagligen inte lika mycket som Lars Johansson och hans kollegor på Familjecentralen i Spånga. – Vi jobbar förebyggande – så varför inte vara först med en snögubbe inför vintern?

  • Publicerad 13:09, 25 sep 2018

Efter en historiskt varm sommar börjar nu hösten göra sitt intåg på riktigt.

I går och i dag har Stockholmarna vaknat till kyliga fem plusgrader och det dröjer antagligen inte länge innan hyllorna i mataffärerna fylls med julmust och var och varannan person ofrivilligt nynnar på ”Bjällerklang”.

I Spånga var iallafall svalare temperaturer allt som krävdes för att vinterstämningen skulle infinna sig och de som passerade Familjecentralen på Solhems Hagväg 10 under måndagen möttes av en onekligen udda syn.

På den annars gröna gräsmattan syntes nämligen en glad snögubbe.

”Var dyngsura efteråt”

Det är Lars Johansson som jobbar som familjerådgivare på Familjecentralen som tillsammans med sina kollegor fick för sig att inleda vintern tidigare än vanligt.

– Vi är ju en verksamhet som stöttar familjer och barn som har det tufft och tänkte att vi skulle göra något kul för de som besöker oss. Vi jobbar förebyggande – så varför inte vara först med en snögubbe inför vintern?, säger han.

Det krävdes dock lite fusk för att få till gubben, för trots kyligare väder är vi ju, tack och lov, än så länge skonade från snö.

– Det ligger en ishall i närheten så vi gick dit för att hämta byggmaterial. Det gällde ju att snabba sig – och vi var dyngsura efteråt.

Utmanar Gävlebocken

Den glada snögubben lockade fram många leenden hos förbipasserande, samtidigt som en del kollegor menade att det var att locka hit vintern i förtid.

Och frågar du Lars Johansson får den riktiga snön gärna vänta ett tag.

– Jag vill gärna att vintern tar god tid på sig innan den kommer.

Hur mår snögubben i dag?

– Huvudet har rasat ihop, men kroppen står stabilt. Vi hade någon tanke om att tävla med Gävlebocken och se hur länge vi kunde hålla den vid liv. Vi får se hur det går.

I torsdags möttes i stället besökarna av denna skylt som förklarar att snögubben, eller tanten, är ute på jobb, men förhoppningvis snart är back in business.