Vintercyklandet ökar i Danderyd

Den uppskattade metoden med sopsaltning för att röja snö från cykelvägarna blir permanent. Och nästa år kan det bli aktuellt med subventionerade dubbdäck. Det är kommunens svar på det ökade intresset för vintercykling.

  • Publicerad 08:00, 3 nov 2018

Cykelräkningen vid Stocksundsbron ger en indikation på hur cyklandet i eller igenom Danderyds kommun utvecklas. Och det ökar. I snitt gjordes 900 passager på vardagsdygnen förra vintern.

Fem procent fler cyklade förra vinter

Jonas Ackebo

– Det är fem procent fler än som cyklade vintersäsongen innan, och tio procent fler passager än under vintersäsongen 2015/2016, säger Jonas Ackebo som är trafikstrateg i Danderyds kommun.

Cyklisterna gillar sopsaltning

Inför den kommande säsongen fortsätter man att göra de stora cykelvägarna helt fria från snö och is med hjälp av sopsaltning. Då borstar man bort snö och sprider ut saltlösning som smälter bort is, istället för att ploga och sanda. 

Kartan visar vilka stråk som kommer att sopsaltas i vinter.

– Tidigare har vi använt sopsaltning som test men nu har vi bestämt oss för att använda det som permanet metod. Cyklister i Danderyd har hört av sig till oss och sagt att det fungerar väldigt bra.

I dialogen ni hade med cyklister i Danderyd förra vintern kom ett förslag om att kommunen ska subventionera dubbdäck. Kan det bli aktuellt?

– Det kan bli aktuellt med någon form av vintercykelkampanj där invånare får prova att cykla med vinterdäck. Liknande kampanjer som genomförts i andra kommuner har varit lyckosamma och fått fler att börja vintercykla. Förhoppningsvis kan vi genomföra något liknande nästa år.

Vad gör ni för att underlätta för dem som vill parkera cykeln vid Mörby Centrum och Danderyds sjukhus?

– Mörby centrum har en väl utbyggd cykelparkering med väderskydd som används i stor utsträckning. Vid Danderyds sjukhus ser vi ett behov av att på sikt utöka antalet väderskyddade cykelparkeringsplatser. Detta utreds i nuläget.