Isbanan i Vasaparken har spolats. Annars är få vinteraktiviteter igång den här säsongen. Foto: Johannes Lundberg

Vinteraktiviteter står på vänt när snö och kyla dröjer

Isbanor, pulkabackar och slängkälkar. Flera vinteraktiviteter i innerstan har frusit inne när snön och kylan lyser med sin frånvaro. Staden står redo och allt som krävs är snö och kyla – men det verkar dröja.

  • Publicerad 08:00, 11 jan 2020

Hittills har det varma vädret ställt till det för vintersugna Stockholmare. Flera skidspår, pulkabackar, isbanor och slängkälkar kan inte användas än. Endast de som är sugna på att åka skridskor kan aktivera sig. Den konstfrusna isbanan i Vasaparken är tillgänglig för allmänheten, även isbanan i Kungsträdgården och konstfrusna rundbanan på Östermalms IP.

Väntar på minusgrader

Parkmiljöavdelningen i norra innerstan står nu redo om kylan kommer.

– Allt är förberett, det som fattas nu bara är snön, säger Leila Massih, samhällsplanerare vid parkmiljöavdelningen i norra innerstaden.

Så fort det blir minusgrader en vecka i sträck kommer isbanor på Kungsholmen och Östermalm också att spolas, bland annat den i Rålambshovsparken, Fredhällsparken, och Tessinparken.

 Men de som är sugna på att åka längdskidor får lämna stan.

Fakta

Här är aktiviteterna som står på vänt

Pulkabackar

Inom Norrmalms stadsdelsområde finns officiella pulkabackar i Vasaparken, Bellevueparkens södra pelouse samt i Observatorielundens nedre del.

Inom Kungsholmens stadsdelsområde finns en officiell pulkabacke i Kronobergsparken, Kristinebergs strandpark, i Stadshagen i parken vid Mariedalsvägen/Hornsbergs strand och Rålambshovsparkens parklek.

Inom Östermalms stadsdelsområde finns officiella pulkabackar i Humlegården och i Ruddammsparken.

Slängkälkar

Inom Norrmalms stadsdelsområde finns en slängkälke i Observatorielundens nedre del och en i Sabbatsbergsparken.

Inom Kungsholmens stadsdelsområde finns slängkälke i Rålambshovsparken och i Kristinebergs strandpark.

Inom Östermalms stadsdelsområde sätts slängkälkar upp i Humlegården, Gustav Adolfsparken och Tessinparken.

Isbanor

Inom Norrmalms stadsdelsområden finns konstfrusna isbanor i Kungsträdgården och Vasaparken.

Inom Kungsholmens stadsdelsområde spolas isbanor i amfiteatern i Rålambshovsparken, på tennisplanen i Fredhällsparken och på basketplanen i Kronobergsparken. Dessa planer spolas om vädret tillåter, dvs om det förväntas vara minusgrader ca en vecka i sträck.

I Tessinparken spolas isbana på basketplanen. Denna plan spolas om vädret tillåter, dvs det ska vara minusgrader ca en vecka i sträck. Inom Östermalms stadsdelsområde finns också en ishall och en konstfrusen rundbana på Östermalms IP.

Skidspår

Om snötillgången så tillåter spåras skidspår på Ladugårdsgärdet och vid Stora skuggan.

Visa merVisa mindre

Däremot behövs det rätt mycket snö för att stadsbor ska kunna ta sig till stans officiella pulkabackar, som fortfarande är täckta av grönt gräs. Vanligen när det ligger snö på marken finns det flera backar att ta sig till i stan för pulkasugna, bland annat den i Humlegården, Kristineberg och Observatorielunden.

Sparar in pengar

Att dessa aktiviteter inte blir av innebär inte någon extra kostnader utan det ingår i parkdriftsavtalet med stadens entreprenör. Däremot sparar man in på att inte behöva spola och snöröja isbanorna.

– Det är såklart tråkigt om aktiviteterna inte blir av, men det är inget vi kan göra någonting åt, säger Leila Massih.