NYÖPPNAT. Thomas "Totte" Gabrielsson har öppnat ny vintagebutik på Gotlandsgatan. Foto: Sophie Stigfur

Vintage-veteran öppnar nytt på Södermalm

Vintage har varit Totte Gabrielssons liv ända sedan han tog över en butik på Renstiernas gata på 80-talet. Nu öppnar veteranen nytt i SoFo: "Känns som att flytta hem"

  • Publicerad 20:00, 3 apr 2019

Modern Retro. Så heter den nya vintagebutik som Thomas "Totte" Gabrielsson och Pia Gabrielsson just slagit upp portarna för på Gotlandsgatans östra ände intill Södermannagatan. Totte har tidigare drivit vintagebutiken i en 180 kvadratmeter stor garagelokal på Wollmar Yxkullsgatan sedan 2003, som nu klappat igen. Orsaken till flytten är delvis en hyreshöjning och delvis: hemlängtan.

– Vi bor runt knuten, och jag har lagerlokaler på flera adresser häromkring, så jag har haft utkik efter lokal här ett tag. Nu känns det som att jag flyttat hem, säger Totte.

Själv började han sin vintage-bana som stammis till en secondhand-butik på Renstiernas gata på 80-talet, en butik han sedan började extrajobba i – för att slutligen ta över. Intresset för gamla kläder, smycken och accessoarer har genomsyrat livet sedan dess.

Elsa Billgren: Jag skulle aldrig bli den där galningen med massa bröllopsklänningar

Den nya lokalen, som tidigare varit hudsalong, har totalrenoverats och inretts i 30-tals-stil. Den är betydligt mindre än den förra, vilket är en utmaning. Totalt har duon prylar som just nu tar upp 120 kvadratmeter lagerlokal på olika adresser. Där finns bland annat ett kostymförråd som används för teater och film – och tusentals oanvända skor.

– Det kom en långtradare med 5000 par oanvända skor jag fick tag i, det är lite att rodda med nu logistiskt, haha. Men att ha själva butiken i en mindre lokal känns kul, man får en bättre överblick och kan lätt göra om med olika temaveckor för olika årtionden och liknande, säger Totte.

Att SoFo redan har en uppsjö av secondhand-butiker ser han inte som något problem.

– Flera liknande butiker i samma område är bara positivt, man drar kunder till varandra. Det här läget gillar jag speciellt, det är fortfarande mycket "gammelsöder" över det även fast det är ett stenkast från Nytorget.

Barn på Södermalm gör kläder av föräldrarnas sopor