Vinnaren utstedd i arkitekttävlingen Tibble-Åva

Det blev ”Tibble 2.0” av den danska byrån Henning Larsen Architects som vann arkitekttävlingen Tibble-Åvatriangeln. Förslaget kommer ligga till grund för kommunens framtida arbete. – Med vårt förslag vill vi knyta ihop olika delar av Täby, säger Viggo Haremst från Henning Larsen Architects.

  • Publicerad 09:07, 15 nov 2018

I tisdags presenterade kommunen vilket av de fyra förslagen för Tibble-Åvatriangeln som vann. Det blev Tibble 2.0 av den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects som blev juryns favorit.

De har tidigare ritat Kirunas stadshus och Uppsala konserthus.

– Vi är otroligt glada över att ha fått förtroendet att fortsätta jobba med Tibble-Åvatriangeln. Med vårt förslag vill vi knyta ihop olika delar av Täby och samla viktiga stråk kring en central grön mötesplats. Stadsdelen utformas för att skapa synergier mellan skola, näringsliv, kultur och boende i en levande stadsmiljö med gott om soliga och vindskyddade lägen, säger Viggo Haremst från Henning Larsen Architects i ett pressmeddelande.

Tibble 2.0. Illustration: Henning Larsen Architects

Ska koppla samman stadsdelarna

Enligt kommunen själva så kopplar förslaget samman Roslags-Näsby, Täby centrum och Tibble med en genomtänkt gatustruktur som förbättrar orienterbarheten och möjligheterna att ta sig till och från omgivande områden.

Högre byggnader i norr som trappas ner mot söder, detta för att ta hand om den lågt stående sol som Täby har den största delen av året. I mitten kommer det placeras en stor park som ska fungera som en knutpunkt för det nya området.

Det vinnande tävlingsförslaget kommer ligga till grund för Täby kommuns fortsatta arbete med att planera den framtida stadsdelen. Se hela förslaget här.