Vindsnabbe talangen ett till vapen i BP:s arsenal

Han började i BP:s knatteskola som 6-åring. Tio år senare gjorde Jack Lahne sin första allsvenska start, mot Kalmar FF i söndags. Den vindsnabbe anfallaren tackade för förtroendet med att göra 1–0 för BP. Nu hoppas 16-åringen på en ny chans mot Hammarby hemma på Grimsta IP i morgon söndag.

  • Publicerad 08:00, 6 okt 2018

– Ja, jag känner att jag kan komma in och förändra matcher. Det är en väldigt viktig match, men vi har steppat upp och vi är i jättebra form, säger Jack Lahne.

Han är uppvuxen i Höglandet och började spela fotboll i BP:s knatteskola. Vid 12 år kom han med i ett akademilag och började satsa hårdare och träna mer.

Valde bort England för att stanna I BP

Sedan gick det snabbt. Jack har beskrivits som en supertalang och debuterade i BP:s A-lag redan 2016, samma år som han fyllde 15. Det ledde till provspel med tre engelska klubbar – Everton och Wolwerhamton 2016 plus Manchester City 2017 – men Jack valde att stanna i BP och Stockholm.

– Jag kände att BP:s herrlag skulle vara jättebra för mig, och jag såg chansen att komma upp dit.

Debut i Superettan som 15-åring

Så blev det också. I juni i fjol skrev han på ett A-lagskontrakt över 2020, samma dag som han också gjorde debut i Superettan.

Laget gick upp i Allsvenskan, men succétränarna Olof Mellberg och Azrudin Valentic följde inte med. I stället tog portugisiske Luis Pimenta över som huvudtränare, och även stora delar av spelartruppen byttes ut då BP valde att gå ifrån den typiska BP-metoden att ge många unga egna spelare chansen.

Mål i första allsvenska startmatchen

Jack var emellertid kvar, och fick en hel del inhopp. Mot Kalmar FF fick han chansen från start för första gången av nye managern Robert Björknesjö, som tog över sedan Pimenta fått sparken då det uppdagats att portugisens ledarstil var fylld av pennalism och sexism.

– Jag kände att jag verkligen ville visa att jag var värd att få starta, säger Jack, som i den 56:e minuten sprang förbi två mittbackar och stod emot en tuff tackling från rutinerade Viktor Elm innan han sköt in 1–0.

”Han är ju våldsamt snabb”

Robert Björknesjö beskriver det som en bra start, både för Jack själv och för hela laget.

– Han är ung och att göra ett sådant mål ger honom självförtroende. Dessutom är det skönt för lagkamraterna att veta att vi har ett till vapen i arsenalen i och med hans snabbhet. Det är en riktig spetsegenskap. Han är ju våldsamt snabb, och har dessutom låg tyngdpunkt så han klarar närkamperna bra, säger han.

Hammarby hemma på söndag

Om Jack får en ny chans från start i nästa match, mot Hammarby hemma på Grimsta IP den 7 oktober klockan 17.30, återstår att se.

– Jag sitter med gameplan just nu. Hammarby kan jag väl. Jag har ju jobbat med Stefan Billborn så jag känner igen mönstren och vet hur de vill spela, men sedan har de ju individuellt skickliga spelare också, säger Robert Björknesjö.

På kvalplats med sex omgångar kvar

BP har spelat fyra matcher, och tagit fyra poäng, sedan Björknesjö tog över. Sex omgångar återstår och BP ligger på kvalplats, men endast tre poäng före Dalkurd som jagar närmast bakom.

– Just nu vill jag bara göra allt jag kan för att BP ska stanna i Allsvenskan, säger Jack Lahne.

Och ditt mål på längre sikt?

– Först att ta en regelbunden startplats. Sedan vet jag inte. Jag tänker inte längre fram än så.

Fakta

Döpte sin hund efter Nani

Namn: Jack Lahne.

Ålder: 16 år. Fyller 17 den 24 oktober.

Bor: Höglandet i Bromma.

Familj: Mamma, två systrar, en bror.

Yrke: Fotbollsspelare och pluggar första året på gymnasiet, ekonomi och juridik, på distans. ”Det är tufft att hinna med, men jag får göra det bästa av båda grejerna.”

Landskamper: 18 i U17 och tre i U19.

Tröjnummer i BP: 25.

Favoritspelare: ”Just nu är det Raheem Sterling i Manchester City, men jag har haft flera andra. Robinho till exempel. Och Nani, jag döpte till och med min hund efter honom.”

Tävlingsdebut i BP:s A-lag: Inbytt i 83:e mot IFK Norrköping (0–4) i Svenska Cupen den 19 mars 2017.

Debut i Superettan: Inbytt i 79:e minuten mot GAIS (3–2) den 17 juni 2017. Skrev samma dag A-lagskontrakt med BP, över säsongen 2020.

Första målet i Superettan: Mot Åtvidaberg (5–0) den 22 juli 2017.

Allsvensk debut: Inbytt i 65:e minuten mot Hammarby (0–4) den 16 april 2018.

Första målet i Allsvenskan: Inbytt i 63:e minuten mot Dalkurd, och avgjorde matchen med att göra 2–1 i den 80:e, den 4 augusti 2018.

Första allsvenska starten: Borta mot Kalmar FF (1–1) den 30 september 2018, då Jack gjorde 1–0 för BP i den 56: e minuten.

Visa merVisa mindre