Leif Sjölund tillsammans med sin fru Merly Sjölund. Foto: Läsarbild Privat

Vindruvorna växer så det knakar i Skarpnäck

Vindruvorna växer så det knakar på Leif och Merly Sjölunds uteplats i Skarpnäck. Varje år ger rankorna över tio kilo vindruvor och i verkar det bli ännu mer.

  • Publicerad 11:37, 4 sep 2018

Leif Sjölund  och hans fru Merly, köpte vindruvsrankorna på en resa i Tyskland för tio år sedan. Man planterade dem men succén var inte given. Det dröjde tre år innan rankorna började ge druvor men därefter har de kunnat skörda flera kilon varje höst av bären.

– Vi köpte rankorna i Rheinhessen, inte långt från Frankfurt. Till att börja med var det bara en av dem som gav bär men i år kan vi skörda från alla tre, säger Leif Sjölund.

Vinrankor trivs oftast i ett varmare klimat. Enligt butiken Plantagen så går det bra att odla i Sverige men att vindruvsrankorna kan behöva lite mer ompyssling och att det är inte säkert att bären hinner mogna. Något som paret Sjölund inte behövt tänka på den här sommaren.

– I år kommer vi redan börja skörda i mitten av september och alla bär har mognat, det kan säkert bero på värmen, säger Leif Sjölund.

Makarna Sjölund brukar ge bort druvorna till både vänner och bekanta men det är inte bara bären som är eftertraktade, en hel del frågar även om de kan få vinbladen.

– En av rankorna får vinblad stora som elefantöron. Så med jämna mellanrum kommer folk och knackar på och frågar om de kan få ta några blad, vilket de får. De brukar vilja ha bladen till vindolmar.