Bygghjälm på. Johanna Tysander, Peter Kastberg och Christian Kapell poserar i en av de nya vindslägenheterna tillsammans med Förvaltarens tillförordnade projektchef James Dahnér och vd Petra Karlsson Ekström. Foto: Alexander Kuronen

Vind byggs om – blir lägenheter för unga

Ett vindsutrymme på Sturegatan ska befolkas med unga sundbybergare. Förråden har flyttat ner i källaren och högst upp i hyreshuset finns nu i stället sex sprillans nya enrummare.

  • Publicerad 07:30, 5 jun 2022

Sedan ett år tillbaka pågår en renovering av Förvaltarens 40-talsbyggnad på Sturegatan 31. Samtliga lägenheter har evakuerats och när hyresgästerna väl får flytta in igen i juni har de fått nya grannar.

– De längst upp i huset har alltid tänkt att de bor just där, men nu kommer någon annan att bo ovanpå, säger Peter Kastberg, filialchef på entreprenören Gärahovs bygg.

På sin lur visar han hur här såg ut tidigare. De mörka bilderna för tankarna till ett avsnitt av julkalendern Mysteriet på Greveholm.

Nu är det i stället ljust och fräscht som gäller i det tidigare vindsutrymmet. Sex lägenheter på mellan 28 och 35 kvadratmeter har det blivit, men våningens tidigare användningsområde gör sig påmint i sneda tak, gamla bjälkar och murstockar.

– Man får vindkänslan, det blir väldigt mysiga lägenheter, säger Peter Kastberg.

Bra söktryck

Dessa kvartar modell mindre har förmedlats via Förvaltarens särskilda kö för ungdomar. Enligt bolagets kundchef Johanna Tysander har söktrycket varit bra – och snabbt var samtliga sex lägenheter uthyrda.

Månadshyran på mellan 5 515 och 6 138 kronor är ett par tusenlappar högre än för andra ungdomslägenheter i Förvaltarens bestånd.

– Andra ungdomslägenheter har så kallad Stockholmsdusch och inte det här läget. De här har eget badrum och eget kök, förklarar Tysander.

Christian Kapell, som är projektledare och konsult från bolaget Ebab, säger att det är "fantastiskt" att kunna skaka fram nya bostäder på detta vis. Och fler vindslyor kan vara på gång: bolaget tittar på liknande lösningar för bland annat Järnvägsgatan 32 och 36.

Planer på mer

Tidigare har Förvaltaren också byggt om oanvända förråd, cykelrum och lokaler till lägenheter i flera stadsdelar, vilket Mitt i Sundbyberg skrev om i mars.

– Personligen skulle jag vilja att man gör så här med alla förrådsutrymmen. Man måste fråga sig: behöver vi förråd eller lägenheter, säger Christian Kapell.

Så funkar kön

Vindsettorna har förmedlats via Förvaltarens särskilda ungdomskö som går att ställa sig i från 16 års ålder. Alla sundbybergare mellan 18 och 25 kan söka dessa lägenheter.

Förvaltarens kösystem bygger på poäng man samlar på sig: 1,5 per dag för ungdomar samt befintliga hyresgäster och 1 poäng för övriga.

De som flyttar in i de nya bostäderna på Sturegatan 31 hade mellan 2 010 och 4 788 köpoäng.

Källa: Förvaltaren

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00