Bygghjälm på. Johanna Tysander, Peter Kastberg och Christian Kapell poserar i en av de nya vindslägenheterna tillsammans med Förvaltarens tillförordnade projektchef James Dahnér och vd Petra Karlsson Ekström. Foto: Alexander Kuronen

Vind byggs om – blir lägenheter för unga

Ett vindsutrymme på Sturegatan ska befolkas med unga sundbybergare. Förråden har flyttat ner i källaren och högst upp i hyreshuset finns nu i stället sex sprillans nya enrummare.

  • Publicerad 07:30, 5 jun 2022

Sedan ett år tillbaka pågår en renovering av Förvaltarens 40-talsbyggnad på Sturegatan 31. Samtliga lägenheter har evakuerats och när hyresgästerna väl får flytta in igen i juni har de fått nya grannar.

– De längst upp i huset har alltid tänkt att de bor just där, men nu kommer någon annan att bo ovanpå, säger Peter Kastberg, filialchef på entreprenören Gärahovs bygg.

På sin lur visar han hur här såg ut tidigare. De mörka bilderna för tankarna till ett avsnitt av julkalendern Mysteriet på Greveholm.

Nu är det i stället ljust och fräscht som gäller i det tidigare vindsutrymmet. Sex lägenheter på mellan 28 och 35 kvadratmeter har det blivit, men våningens tidigare användningsområde gör sig påmint i sneda tak, gamla bjälkar och murstockar.

– Man får vindkänslan, det blir väldigt mysiga lägenheter, säger Peter Kastberg.

Bra söktryck

Dessa kvartar modell mindre har förmedlats via Förvaltarens särskilda kö för ungdomar. Enligt bolagets kundchef Johanna Tysander har söktrycket varit bra – och snabbt var samtliga sex lägenheter uthyrda.

Månadshyran på mellan 5 515 och 6 138 kronor är ett par tusenlappar högre än för andra ungdomslägenheter i Förvaltarens bestånd.

– Andra ungdomslägenheter har så kallad Stockholmsdusch och inte det här läget. De här har eget badrum och eget kök, förklarar Tysander.

Christian Kapell, som är projektledare och konsult från bolaget Ebab, säger att det är "fantastiskt" att kunna skaka fram nya bostäder på detta vis. Och fler vindslyor kan vara på gång: bolaget tittar på liknande lösningar för bland annat Järnvägsgatan 32 och 36.

Planer på mer

Tidigare har Förvaltaren också byggt om oanvända förråd, cykelrum och lokaler till lägenheter i flera stadsdelar, vilket Mitt i Sundbyberg skrev om i mars.

– Personligen skulle jag vilja att man gör så här med alla förrådsutrymmen. Man måste fråga sig: behöver vi förråd eller lägenheter, säger Christian Kapell.

Så funkar kön

Vindsettorna har förmedlats via Förvaltarens särskilda ungdomskö som går att ställa sig i från 16 års ålder. Alla sundbybergare mellan 18 och 25 kan söka dessa lägenheter.

Förvaltarens kösystem bygger på poäng man samlar på sig: 1,5 per dag för ungdomar samt befintliga hyresgäster och 1 poäng för övriga.

De som flyttar in i de nya bostäderna på Sturegatan 31 hade mellan 2 010 och 4 788 köpoäng.

Källa: Förvaltaren

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19