Pengarna skulle investeras i viner i vinhus i London och Paris. Foto: Mostphotos

Vin var bluff – Gustavsbergsbo lurade till sig 27 miljoner

En man från Gustavsberg lockade 29 personer att investera närmare 27,5 miljoner kronor i viner. Investeringen skulle ge stora vinster –  men i stället använde mannen pengarna själv. Nu döms han till fängelse för grovt bedrägeri.

  • Publicerad 06:00, 23 maj 2020

Från den 2013 till 2018 fick Gustavsbergsbon vänner, familj och investerare att satsa 27 400 180 kronor i affäresidén att köpa viner i vinhus i London och Paris. Han lovade att investeringarna skulle ge stora vinster men i stället köpte han bilar, kläder och smycken för pengarna.

– Det har aldrig funnits någon tanke om att investera i vinhusen, har åklagaren sagt tidigare.

Hävdar att han skulle betala tillbaka

Gustavsbergsbon hävdar att det aldrig har förekommit några vininvesteringar och nekar till brott. Han medger att personerna har betala pengar till hans företag men hävdar att han hela tiden hade för avsikt att betala tillbaka.

Ska betala närmare 16 miljoner kronor

Men Stockholms tingsrätt väljer att gå på åklagarens linje. Enligt domstolen har Gustavsbergsbon vilselett personerna och fått dem att investera ”i den påhittade vinverksamheten”.

Rätten dömer Gustavsbergsbon för grovt bedrägeri till fängelse i fyra år och sex månader. Dessutom får näringsförbud och ska betala närmare 16 miljoner kronor i skadestånd till 27 personer som han har lurat.