Anna Mellfors öppnar vinbar i en möbelstudio. Foto: Sara Rådman

Vin och visningsmöbler på Söders nya bar

Showroom för möbler på dagen och vinbar på kvällen. Det är det senaste tillskottet i Söderkvarteret Stockholmsverken. Men besökare ska inte vara rädda för att slappna av. – Tanken är att det ska bli lite vinfläckar, säger sommelieren Anna Mellfors.

  • Publicerad 17:10, 17 sep 2020

Nu har hyresgästerna i Stockholmsverken börjat flytta in. Totalt ska 23 000 kvadratmeter av det gamla industrikvarteret göras om till kontor och restauranger, enligt AMF Fastigheter. På plats ligger nu bland annat The Park Café och veganfiket Gigafood. Snart öppnar ytterligare ett tillskott i kvarteret.

Södra station ska bli Söders hetaste kvarter

Ovanlig kombo

I mitten av oktober öppnar "Gemla vinbar och studio". Det är en vinbar kombinerat med visning av möbler som sommelieren Anna Mellfors startar tillsammans med Benny Hermansson, ägare av möbelföretaget Gemla.

Den här kombinationen, vinbar och showroom, finns inte någon annanstans i Europa så vitt vi vet. Det var Gemlas idé då deras möbler är avsedda för restaurangmiljö, säger Anna.

På dagen kan arkitekter och deras kunder kan boka besök i studion, och när den stänger förvandlas lokalen till en vinbar.

– Vi kommer att servera vin som är framställt på ett hantverksmässigt sätt av vinbönder som jobbar småskaligt utan kemikalier. Viner som har en historia.

Stockholmsverken öppnar för tillfällig konst

Bröd från kändisbagare

Det kommer att serveras ost, chark, bröd och enklare smårätter. Den kända bagaren Sébastien Boudet driver ett bageri i närheten av lokalen och ska bidra med brödet.

– Vi har känt varandra länge. Han är den enda som kan baka riktigt surdegsbröd i Sverige enligt mig, säger Anna.

Möblerna som visas på dagen sitter gästerna i på kvällen.

– Möblerna blir vackrare när de används. Man ska känna att man kan slå sig ner och sprida ut sig lite. Det ska inte vara så att man inte vågar ta i saker.

Också i Stockholmsverken

Runt om i kvarteret finns nu små konstverk uppsatta på husfasaderna

Johan Karlgren heter konstnären bakom pärlplattorna och de pixliga porträtten

Inspirationen till verken kommer från dataspel och populärkultur

Visa merVisa mindre

Tittar du upp hittar du konst av Johan Karlgren. Foto: Sara Rådman

En något suddigare variant av Flicka med pärlörhänge. Foto: Sara Rådman