Den 21 januari drabbades Vilundahallen av en omfattande vattenskada – bara dagar innan anläggningen skulle öppna igen för ungdomsidrotten.

Det var ett dagvattenrör i Vilundahallens innertak som brast. Vatten forsade in i hallen och orsakade stora skador på nylagda golv, utrustning och nyrenoverade förråd.

https://www.mitti.se/vi-i-vasbydirekt/drapslag-mot-idrotten-stor-vattenskada-i-vilundahallen/repuay!6G7IgpPfXWrz0OKFCR76Tw/

Prognosen för att återställa hallen var osäker, men nu kommer Mats Grufman, anläggningsstrateg vid kultur- och fritidskontoret, med glädjande besked. Vilundahallen kan öppna igen på måndag den 15 februari.

– Golvet i A-hallen kan återställas så pass att det går att använda för normalt bruk under våren. Det planeras att bytas i sommar.

Golvet i B- hallen ser ut att ha klarat sig bättre och behöver troligtvis inte bytas ut.

Mats Grufman berättar att leveranstiden på golv är åtta veckor och att det kan vara lämpligt med golvbyte under sommaren, då inomhusverksamheten är begränsad.

– Det känns ändå bra att vi kan öppna Vilundahallen, inte minst för alla föreningar. Nu öppnas ju även hallarna för dem som är födda 2002 eller senare.

Hårt slag för gymnastikklubben

Upplands Väsby gymnastikklubb är den förening som drabbades hårdast av vattenskadan. Gymnastikmattor för en halv miljoner kronor förstördes.

– Vi har alla våra redskap för trampolin och trupp i ett förråd i anslutning till A-hallen. När jag kom dit stod alla mattor i vatten, säger Thérèse Nordfors, kassör i föreningen.

Trampolinmattor, tjockmattor, crashmattor med specialskum – allt var genomblött.

– Vi fick slita ut alla mattor ur fodralen lägga upp på tork i B-hallen. Vi hade stora golvmattor med hårt skum som var fabrikslimmade med vattenlösligt lim. De mattorna var i tre delar.

Dyr historia

Även om gymnastikklubben har sin utrustning försäkrad kan det bli en dyr historia. Trots låg självrisk är åldersavdraget stort.

– Leverantören har varit och tittat och dömt ut alla mattor. Tjockmattorna riskerar att mögla, eftersom de aldrig kan bli riktigt torra.

Hon befarar att slutnotan går på 200 000–300 000 kronor.

– Det kommer vi aldrig att klara. Det här var det sämsta som kunde hända, säger Thérèse Nordfors.