Flera Danderydsbor har slagit larm om varg i sociala medier. Bild från annat tillfälle. Foto: Mostphotos

Viltvårdaren: ”Det är utan tvekan en varg”

Flera Danderydsbor har under den senaste tiden slagit larm om varg i sociala medier. Och enligt Börje Hedlund, ordförande i Danderyds Viltvårdskommitté ska det finnas åtminstone en varg i kommunen. – Det är utan tvekan en varg det handlar om, säger han till Mitt i.

 • Publicerad 15:06, 20 mar 2017

Det är i Facebookgruppen ”Danderyds anslagstavla” som flera personer de senaste månaderna larmat om att de ska ha sett något som kan vara en varg. Nu senast i söndags, på Modevägen i Djursholm.

Flera uppger att de ska ha sett varg

Börje Hedlund, ordförande i Danderyds Viltvårdskommitté, berättar att flera personer även har hört av sig till honom med vargobservationer.

– Ja, det är 8–10 personer som säger att de har sett vargen bara den senaste månaden. Flera av dem är personer som jag vet är vana jägare, som vet hur en varg ser ut. Senast i går ringde en person som hade sett den i Stocksund. Tidigare har den setts i Mörbylund, nära dagiset där, säger han.

Har man hittat spår, eller något annat, som gör att man kan veta säkert att det verkligen är en varg?

– Nej, inga spår den senaste tiden, men man har hittat till exempel rådjurskadaver. Vargar tar rådjur och äter hela färskt, det finns inget annat djur här som gör det. Det är utan tvekan en varg det handlar om – hundra procent, säger Börje Hedlund och fortsätter:

– Sen har det ju funnits varg i Norrtäljeområdet länge, så de rör sig här. Det är ingenting konstigt. För två år sedan hittade vi spår i Stocksund.


LÄS MER: Misstänkta vargar i Österåker


Tänk på att inte ha hunden lös

Hans tips till den som tror sig se en varg är att försöka ta det hela med ro.

– De är tämligen ofarliga för människor. Men det kan vara bra att tänka på att vara försiktig med att ha hunden lös. Det finns flera fall där vargar tagit just lösa hundar.

Vad ska man göra om man tror att man sett en varg?

– Man kan gärna höra av sig till oss viltvårdare och berätta, men vi kan inte göra så mycket. Vi får inte skjuta den, så vi kan bara låta det bero, säger Börje Hedlund.

Fakta

10 senaste vargobservationerna i Norrort

*OBS, inkomna vargobservationer som Länsstyrelsen inte har kvalitetssäkrat.

 • 18 mars – Järfälla: ”Påkörd varg/hund i mittenvägrenen”.
 • 12 mars – Vallentuna: ”Såg fullvuxen varg vid dörren efter den sprang till garaget. På morgonen såg spår”.  
 • 11 mars – Österåker: ”Ett större och ett mindre djur, spåren fortsätter ut mot korsningen Östra Ryds kyrkväg/länsväg 274”.
 • 9 mars – Österåker: ”Har tagit bilder på spåren med tumstock liggande intill”. 
 • 6 mars – Täby: ”Observades på vår garageinfart. Video finns”. (Länsstyrelsen: Film på djuret visar på hund)
 • 28 februari – Vallentuna: ”Frågat alla boende i närheten med vargliknande hundar och ingen har varit lös”. (Länsstyrelsen: Finns ej vargrevir i området)
 • 24 februari – Upplands Väsby: ”Vallhallavägen, nära Liljevägen”.
 • 24 februari – Österåker: ”Skånsta”. (Länsstyrelsen: Har varit på plats och konstaterat hundspår)
 • 21 februari – Upplands-Bro: ”Jag såg en varg stanna till på grannens ladugårdsplan och vände om fort igen”.
 • 14 februari – Järfälla: ”Vargarna korsade Norrviksvägen sprang över ett fält och försvann bakom åkerholme och buskar bort mot Diakonvägen”.

 

Källa: rovobs.se
Visa merVisa mindre