Vittnesmål om katter som blivit tagna av räv har varit vanliga i östra söderort. Foto: Mostphotos

Viltvårdare om rävarna: ”Problemen har minskat”

Nu har rävarna i östra söderort börjat minska i antal – och anledningen är enkel. – Detta har inneburit att problemen sjunkit dramatiskt, säger stadens viltvårdare Tommy Tuvunger.

  • Publicerad 12:00, 15 sep 2018

För många rävar på för lite yta, så sa stadens viltvårdare Tommy Tuvunger i början av augusti.

Då hade Stureby, Svedmyra, Tallkrogen, Gubbängen och Hökarängen fått flera besök av rävar, vilket blev en het snackis på Facebook mellan två läger: oroliga kattägare och de som tyckte om rävarnas närvaro.

Nu har rävarna börjat minska i antal.

– Det har lugnat ner sig nu. Problemen har inte försvunnit helt, men nästintill, säger Tommy Tuvunger.

Anledningen till att rävarna blivit färre är enkel, förklarar han.

– Det har varit en kull med rävvalpar, men nu har de börjat bli stora. Då hittar de egna revir och börjar söka sig därifrån. Detta har inneburit att problemen sjunkit dramatiskt.

”Det är lite olyckligt”

Tommy Tuvunger berättar att det varje år föds en rävkull i söderort och en i västerort. Det är på förhand omöjligt att förutspå var.

– Ena året kan det vara i Fruängen, andra året i Hökarängen. På samma sätt i västerort, ena året är det Bromma, andra året är det kanske Hässelby. Det går inte att veta i förväg.

I år kom räven alltså till östra söderort.

– Det är lite olyckligt att en rävhona fått valpar i det här området. Då går det åt katter och kaniner. Det är naturens gång och det är som det är, säger Tommy Tuvunger.

Har ni behövt skjuta av några rävar?

– Vi behövde aldrig göra det.