I Vallentuna, Täby och Danderyd sker omkring 300 viltolyckor per år, enligt Nationella Viltolycksrådet. Foto: Mostphotos

Viltolyckorna ökar – vägar i norra Vallentuna särskilt utsatta

Viltolyckorna i länet ökar och i Vallentuna har mellan 150 och 200 olyckor ägt rum de senaste åren. Vissa områden och vägar är särskilt olycksdrabbade – särskilt Brottby och Angarnsjöängen.

  • Publicerad 12:35, 5 okt 2019

För femte året i rad ökar viltolyckorna i Stockholms län.

Enligt Fredrik Bergh, en av Polismyndighetens representanter i Nationella viltolycksrådet, NRV, beror ökningen framför allt på att de vilda djuren blivit fler.

– För det första är det mer vilt. Vissa stammar har gått tillbaka, men rådjur och vildsvin har ökat. Och de står för den största delen av olyckorna.

Särskilt utsatta vägar i Vallentuna

Hittills i år har 128 viltolyckor i Vallentuna anmälts till NRV. I oktober och november blir det snabbt mörkare längs vägarna och samtidigt rör sig både jägare och svampplockare i skogarna.

Kring Brottby har omkring 20 viltolyckor anmälts hittills i år. Foto: Nationella Viltolycksrådet/Google

Enligt eftersöksjägare i Täby, Danderyd och Vallentuna jaktkrets är ingen väg i Vallentuna helt ofarlig eller fri från vilt. Men i norra Vallentuna finns det mer vildsvin och flest olyckor sker i området, i år särskilt kring Brottby och Angarnsjöängens naturreservat.

De mest olycksdrabbade vägarna är E18, länsväg 280 och Gamla Norrtäljevägen. Söderut är Väsbyvägen, centrala Vallentuna och vägarna kring Bällsta olycksdrabbade.

Fallfrukt och falsk trygghet

NRV menar att vilda djur söker sig allt närmare tätbebyggda områden. Framför allt villaträdgårdar där de hittar mycket fallfrukt.

Djuren rör sig framför allt på nätterna och kring gryning och skymning då trafikanter är på väg till jobbet.

Skulle man kollidera med ett djur bör man larma 112 och tydligt markera olycksplatsen för eftersöksjägare.

Rekordmånga viltolyckor i Vallentuna – snart börjar högsäsongen

Samtidigt varnar NRV också för falsk trygghet i trafiken.

– Bilparken blir bättre och bättre. Det gör att många förare känner sig säkrare och kör därefter. Det gäller att komma ihåg att det är du själv som kör, även om du sitter i en stor fin bil. Och även om bilen eventuellt klarar en kollision med ett vilt kan du tappa kontrollen och köra av vägen, säger polisens representant Fredrik Bergh.