Foto: Åsa Sommarström

Vilt från Sverige får spanska förtecken

  • Publicerad 14:49, 20 feb 2012

Gourmé och Gourmand stänger vinterkylan ute och går in i restaurangvärmen. Nere i källaren med de murade väggarna är det lätt att glömma att termometern stod på 17 minusgrader samma morgon. Med ett glas cava på bordet börjar medelhavsminnen tina själen och värmen stiga.

Bar Nombre v ill vara en stimmig katalansk bar och kvarterskrog med ambitioner. Rätter som hjorttartar, reninnanlår och älghjärta klingar dock mer norrländskt än spanskt. Restaurangen låter också meddela att inspirationen kommer från Spanien, men att man använder närproducerade råvaror och råvaror efter säsong.

– En restaurang i tiden. Man lyckas fånga upp både vurmen för Barcelona och ekotrenden. Och en mix av det vilda svenska och det heta spanska kan mycket väl vara ett vinnande koncept, funderar Gourmé.

Efter att ha frestats av det mesta på menyn väljer han hjorttartar med bakad äggula, avrugakaviar, inlagd tomat och tryffelemulsion (150 kronor).

Tartaren är fantastiskt mild och krämig med grovmalet kött. Den saltsyrliga kaviaren till gör det till en riktig smakupplevelse. På tallriken ligger också rädisor som med sin beska fint bryter av.

– Det här var verkligen otroligt gott. Och lite oväntat, säger Gourmé uppskattande.

Gourmand har valt halstrade pilgrimsmusslor med buljong på rostad paprika, crisps av serranoskinka och korianderkryddad melon (145 kronor).

Pilgrimsmusslorna är mjälla och fina och den krispiga skinkan ger en skön kontrast.

En våning upp finns en lite stimmigare bar som gjort för en aperitif. Där serveras cava och brandy och munsbitar av menyn i restaurangen.

På väg ner till matsalen passerar man det öppna köket. Där finns även chef’s table där gästerna kan avnjuta en måltid medan man tittar på när kockarna arbetar.

Gourmand fortsätter med gös från Mälaren med smörad hummerbuljong, mandelpotatispuré, friterad svartrot och rostad fänkål (270 kronor).

Fisken är fint tillagad och hummerbuljongen gör smaken lite mustigare.

– Men jag hade föredragit att fisken och potatispurén serverats bredvid varandra, Nu blir det lätt en sörja på tallriken, säger Gourmand.

Gourmé är mer än nöjd med sitt helstekta reninnanlår (280 kronor). Köttet serveras med enbärssky, rödlöksmarmelad, puré på persiljerot och västerbottenschips. Köttet är perfekt mört och skuret i små fina bitar. Möjligen hade det inte behövt rullas i så pass mycket svartpeppar eftersom det är så gott i sig självt.

Portionerna är lagom stora och båda herrarna har plats för dessert.

Kanelkokta vinteräpplen med kardemummaglass, karamellsås och kaksmulor (110 kronor) gör Gourmé lycklig.

– Kardemummaglassen är försvinnande god, säger han.

Gourmand lyssnar inte riktigt. Han är fullt upptagen med sin dessert: mörk chokladterrine med variation på päron, mintmousse och rostade pinjenötter (110 kronor).

Fakta

BAR NOMBRE

Kök: Närproducerat och säsongsbetonat med mycket vilt och en del spanska inslag. Miljö: Stimmig cavabar där det går att få munsbitar av menyn, mysig matsal en trappa ner. Pris: Varmrätter 215–270 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström