Villkorligt frigiven våldtog ex-flickvän

Mannen hade villkorligt frigivits för sexbrott mot kvinnan i Haninge och skulle börja avtjäna ett nytt straff – då våldtog han henne. Flera riksdagspartier vill nu skärpa reglerna för den som ska släppas i förtid.

  • Publicerad 17:22, 23 feb 2014

Det var i mellandagarna som mannen sade att han ville hämta sina saker hos ex-flickvännen. När han senare på kvällen gick tog han i smyg kvinnans lägenhetsnycklar – för att senare på natten komma tillbaka och våldta och misshandla henne svårt.

Mannen förekommer under 57 avsnitt i belastningsregistret, har flera fängelsestraff bakom sig och har varit våldsam mot kvinnan förut.

Så sent som i april 2013 åtalades han efter att ha tvingat sig in i lägenheten, misshandlat kvinnan på flera sätt, dragit ner hennes kläder och hotat att våldta henne.

Då lyckades en polispatrull stoppa mannen.

Enligt kvinnan var det enda anledningen till att hon inte våldtogs då.

Mannen fick besöksförbud i ett halvår och dömdes för misshandel, sexuellt ofredande, hemfridsbrott och olaga hot till ett halvt års fängelse.

Han frigavs villkorligt i höstas och skulle då egentligen ha infunnit sig för ett nytt fängelsestraff för bland annat grovt rattfylleri och hot mot tjänsteman. Men myndigheterna fick inte tag på honom, enligt kammaråklagare Anna Hankkio.

Och bara månader senare våldtog han alltså kvinnan.

Mannen har dömts till två år och åtta månaders fängelse.

Den som har avtjänat två tredjedelar av sitt fängelse­straff och inte misskött sig blir villkorligt frigiven.

Men flera partier vill skärpa kraven. Frågan aktualiserades när före detta polischefen Göran Lindberg nyligen släpptes efter fyra år i fängelse för flera sexbrott. Han frigavs trots att återfallsrisken bedömdes som stor.

S, SD och FP vill sedan tidigare skärpa reglerna. Även KD och C vill nu se hårdare tag.

– Den som begår brott upprepat ska inte automatiskt kunna friges efter två tredjedelar, säger Johan Pehrson (FP), ledamot i justitieutskottet.

Fakta

Elva procent begår snart nya brott

Elva procent av alla sexual­brottslingar begår ett nytt sexualbrott inom ett år efter att de blivit dömda.

Återfallsrisken ser olika ut för olika typer av sexbrottslingar.

För till exempel en pappa som har förgripit sig på sitt barn, men som normalt har en sexuell inriktning mot vuxna, är återfallsrisken låg.

En pedofil har oftast en psykisk störning. Återfallsrisken är hög.

Källa: Brå/Kriminalvården

Visa merVisa mindre