Ville spränga i kommunhuset – kontaktade Breivik

Mannen planerade att genomföra sprängningar mot Haninges kommunhus – efter att han skrivit till massmördaren Anders Behring Breivik. Enligt polisen hade attentatet kunnat sluta i amputationsskador och brännskador för människor i närheten.

  • Publicerad 13:00, 12 dec 2018

Genom att fylla tomma läskburkar och pingisbollar med röd fosfor och kaliumklorat ville mannen genomföra sprängningar mot Haninges kommunhus.

Mannen, som är i 30-årsåldern, hade en tid uttryckt ett tydligt hat mot socialtjänsten i Haninge bland närstående efter en personlig tvist.

När han till slut berättade för sambon att han var seriös med planerna fick hon veta att hon behövde hjälpa till att placera ut sprängkapslarna – som skulle vara kopplade till en mobiltelefon.

Skrev till Breivik

Polisen fick tips om planerna i slutet av oktober och kunde direkt gripa mannen. Man hittade sprängmedlen och stubintråd i mannens förråd hemma i Haninge.

Mannen, som tidigare är ostraffad och nekar till brott, beskrivs enligt vittnesuppgifter i förhören som högerextremist.

Efter Utöya-attentatet började mannen att skriva till Anders Behring Breivik, och mannen uppger i förhör att han fått svar från massmördaren.

”Jag vill skapa en trend där folk ger sig på makten hårt och intensivt”, sade mannen i ett samtal med en närstående innan han greps.

Enligt polisen hade pingisbollarna kunnat förstärka sprängverkan jämfört med om sprängladdningen varit friliggande.

Hade mannen lyckats fullborda sprängningarna hade de kunnat orsaka amputationsskador, brännskador och fönsterkross, framgår i förundersökningsprotokollet.

Fyra kilo kaliumklorat som skulle användas till sprängladdningarna hittades i mannens förråd.

Fakta

Detta är allmänfarlig ödeläggelse

Man gör sig skyldig till allmänfarlig ödeläggelse om man åstadkommer explosioner, översvämningar, flyg- eller tågolyckor eller annat som medför fara för liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.

Om någon fullbordar brottet och döms för det och det anses som grovt, är straffet fängelse i högst arton år eller livstid. Är brottet lindrigt är straffet fängelse i ett till tre år.

Fallet i Haninge bedöms som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Källa: Brottsbalk (1962:700) 13 kap "Om allmänfarliga brott", 3 §
Visa merVisa mindre

Ville spränga tjänstemans bil

Mannen ville även placera sprängmedel under en bil som tillhörde en chef på socialtjänsten.

Sambon fick hör att hon skulle aptera bilens avgasrör med sprängmedel.

Redan 2013 köpte mannen sprängmedlen i en nätbutik. Vid samma tillfälle ska han ha beställt ett kolsyrevapen, en pistol och ett gevär.

Mannen åtalas nu för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, och rättegången innan jul.

Mitt i har sökt både åklagaren och polisens handläggare.

Mannens försvarare är fåordig:

– Jag vill inte ge någon kommentar, säger han till Mitt i.

Socialtjänstens säkerhetsstrateg i Haninge vill inte uppge för Mitt i om man informerat alla som jobbar i kommunhuset om fallet.