Vad är det egentligen som händer vid Norr Mälarstrands kaj mellan Kungsholmstorg och Samuel Owens gata? undrade en läsare.
Enligt Sebastian Zaar, teknisk chef vid Stockholms, handlar det om avancerat jobb som pågått sedan början av året.
Har gjort sitt
Ska man hålla det hyfsat enkelt har det på den här delen av kajen legat en brygga – även kallad "krönbalk" – i trä som nu byts mot en i betong.
– Krönbalken är som en träbrygga längs kajen. Den har gjort sitt nu och behövde bytas ut.
Upp i bild syns den krönbalk i trä som har gjort sitt. Närmast kameran syns en balk i betong och så ska det nu bli på hela kajen.
Stockholms hamnar
Att det har legat trä och inte betong på kajdelen är för att staden ville spara pengar när den renoverades 2006.
– Pengarna tog slut då av någon anledning. Det var billigare med trä, men betong är bäst över tid. Det ger minst underhållskostnader och sparar metallen i stålsponten
Gjuter under ytan
För under balken står en massa stålspontar rakt ner i Mälarens botten. Dessa spontar har rostat en del, men behöver ännu inte bytas ut.
När de nu får en betongbalk ovanför sig, som skyddar stålet hela vägen ner under ytan, kommer de att hålla 30 år längre än först beräknat.
En del av arbetet görs av dykare som jobbar 1,5 till 2 meter under vattnet. De sätter dit armering och en gjutform så att det går att gjuta betong även en bit under vattenytan.
– Dykgänget fäster stöd för gjutformen så att den inte ger vika när man gjuter nere i vattnet.
En del av arbetet med kajen utförs av dykare som jobbar 1,5-2 meter under vattnet. Här formsätter och armerar man inför gjutningen av kajen.
Stockholms hamnar
När den här delen av kajen är färdig våren 2025 kommer båtarna att lägga till här igen.
Då blir det även lite finare på land. Gatstenen på kajens promenad läggs om eftersom gjutarbetet medförde att en del stenar temporärt behövde tas bort.
– Vi lägger tillbaka stenen och det blir lite jämnare när det är nylagt. Vi passar även på att putsa upp pollare och fixar med annan kajutrustning som räddningsstegar och elskåp, säger Sebastian Zaar.
Renoveringen kostar 25 miljoner kronor.