Eric Runbäck Foto: Fastighetsbyrån

Villapriserna ökar med 21 procent

Bostadspriserna fortsätter att stiga. För Vallentunabor som vill byta upp sig från lägenhet till villa kan det bli det svårt att konkurrera i budgivningen.

  • Publicerad 10:34, 18 apr 2021

Även för bostadsrätter har priserna ökat, främst eftersom färre lägenheter ligger ute för försäljning.

– Det är färre som säljer först, säger mäklare Eric Runbäck på Fastighetsbyrån i Vallentuna. Man köper ofta först och säljer sen. Innan coronan var det ett betydligt större utbud och man var mer säker på att hitta något nytt om man sålde först.

Bland de kunder som är ute efter större lägenheter har många sålt sina hus.

– Och huspriserna har ökat ännu mer. För dem spelar inte 50 000 eller 100 000 kronor så stor roll.

Villorna i Vallentuna har ökat med 21,1 procent på ett år. Många har börjat längta efter trädgård under pandemin. Men det är inte hela förklaringen.

– Det handlar också om att hemmet blir mer av en arbetsplats. Då vill man kunna ha ett eget kontor. Förmodligen kommer den trenden att hänga kvar efter pandemin.

De som säljer hus för att flytta till lägenhet är ofta äldre. Men seniorerna har inte velat ge sig in i några bostadsaffärer under pandemin.

Sammantaget gör de uppdrivna villapriserna att det kan bli svårt för Vallentunabor att buda på en villa i den egna kommunen.

– Ett radhus i Täby kan kosta 7–8 miljoner. För de pengarna får du ett väldigt fint hus i Vallentuna. I och med att priserna gått så snabbt uppåt är det få av Vallentunaborna i lägenhet som har råd med radhus eller hus. Merparten av köparna kommer från stan eller närförorterna.

Bostadspriser i Vallentuna

Bostadsrätter:

3 månader: + 8.3 procent

12 månader: + 11,1 procent

Kvadratmeterpris: 37 398 kronor

Villor:

3 månader: - 1,6 procent

12 månader: + 21,1 procent

Kvadratmeterpris: 45 548 kronor

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre