Dyrare. Priserna på villor ökar i Sigtuna kommun. Foto: Stefan Källstigen

Villapriserna ökar i Sigtuna kommun

Villor upp, bostadsrätter ner. Så ser prisutvecklingen ut i Sigtuna kommun under de tre senaste månaderna. Mäklarna ser nya trender i kommunen.

  • Publicerad 10:35, 17 nov 2021

Det beror på främst på att många vill bo större och köper man här ute får mer för pengarna än inne i stan.

Går du i flyttankar? Då kan det vara smart att se över hur bostadsmarknaden ser ut i Sigtuna kommun.

Under de tre senaste månaderna har det skett en liten prisutveckling i Sigtuna kommun. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Av de 155 bostadsrätter som såldes i Sigtuna kommun mellan augusti och oktober slutade det genomsnittliga priset på 2,2 miljoner kronor. Det är en prissänkning på en procent. Därmed skiljer sig trenden i Sigtuna kommun från Stockholms län där det skett en ökning på tre procent. Även i majoriteten av landets kommuner stiger priset på bostadsrätter.

Villor upp med fyra procent

Annat är det villamarknaden. Där har priserna stigit med fyra procent i kommunen. Av stockholmskommunerna är det bara i Sollentuna och på Lidingö som priserna på villor har ökat mer än i Sigtuna kommun. Sollentuna toppar länsökningen med sina sex procent.

Sammanlagt såldes 76 villor i Sigtuna kommun mellan augusti och oktober och det genomsnittliga priset landade på 5,5 miljoner kronor. Däremot såldes det några färre villor dessa månader jämfört med i fjol då 83 affärer avslutades.

Kontor den nya trenden

Att villapriserna ökar beror, enligt Marie Karademir som är mäklare på Bjurfors i Sigtuna och Märsta, att fler har hittat nya prioriteringar under pandemin.

– Det beror på främst på att många vill bo större och köper man här ute får mer för pengarna än inne i stan. Sedan är det så att när man kan jobba hemma och inte behöver pendla till arbetet letar folk efter mer space, säger Marie Karademir.

Marie Karademir ser att kommunen just nu har stor inflyttning från Stockholm, Sollentuna och Solna. Hemmakontoret är på väg att bli den nya trenden.

– Många par jobbar hemifrån och då vill man inte sitta vid samma matbord och prata i olika teamsmöten eller så. Många letar efter ett extra rum som man kan inreda ett arbetsrum eller i vissa fall att ha ett attefallshus på tomten som man göra om till ett kontor, säger hon.

Tror du att ökningen kommer att hålla i sig?

– Vi har stannat upp litegrann. Tror absolut att vi kommer att ha mer inflytt när det är mer accepterat att bo en liten bit ifrån stan. Men prismässigt kan vi ha nått vår topp just nu. Priserna lär ligga här omkring ett tag nu, säger Marie Karademir.

Villapriserna upp med fyra procent

I Sigtuna kommun såldes 155 bostadsrätter mellan augusti och oktober.

Snittpriset på en bostadsrätt ligger på 2,2 miljoner kronor.

Priset på bostadsrätter minskar i Sigtuna kommun men ökar i Stockholms län.

Villapriserna ökade med fyra procent under de senaste tre månaderna.

En villa kostar i snitt 5,5 miljoner kronor.

Sammanlagt såldes 76 villor i Sigtuna kommun under denna period.

Visa merVisa mindre

L: ”Sigtuna ska bli bästa skolkommunen”

Nyheter Val. Skola och trygghet högt på dagordning Trygghet, äldreomsorg och bostadspolitiken blir heta ämnen inför valet enligt Liberalernas Pernilla Bergqvist.torsdag 25/11 13:07

Bedrägerier mot äldre ökar i Sigtuna

Nyheter Luras. Verbala tjuvar försöker blåsa äldre En bedrägerivåg som svept över norrort har även nått Sigtuna. Flera äldre i kommunen har blivit uppringda av misstänkta bedragare.tisdag 23/11 11:52

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Nyheter Testning. Alla uppmanas testa sig igen, meddelar FHM. Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.fredag 19/11 9:58