Herrängsskogen, vid Vantörsvägen, förblir orörd. Foto: Maria Nykvist

Villaföreningar gläds över att skogen blir kvar

De fem fem villaföreningar i Älvsjö som samarbetade för att stoppa byggplanerna i Herrängsskogen är nöjda efter beskedet att projekten stoppas.

  • Publicerad 10:42, 15 aug 2022

– Det känns jättebra. Vi gjorde en exceptionell insats ihop för att rädda Herrängens sista grönområde, säger Ronny Sundquist, ordförande i Herrängens villaförening.

Föreningarna undersökte opinionen för att vara säkra på att de hade en majoritet med sig. Sedan började de bearbeta politikerna.

– Vi började kontakta politikerna framför allt efter jul då vi trappade upp arbetet. Vi beslöt också att vi ville ha ett möte med dem, och bjöd in dem till Godtemplargården i maj, säger Ronny Sundquist.

Samarbete med nätupprop

Villaföreningarna samarbetade också med personerna bakom nätuppropet "Parken Herrängsskogen behövs för hållbar stadsplanering", som samlade 1120 underskrifter.

Även Stockholms naturskyddsförening, Älvsjö miljöråd och Brännkyrka hembygdsförening jobbade mot bygget.

– Vi vet att det finns människor i området som tyckte att bygget behövs. Och vi är medvetna om att fler bostäder behövs. Därför är det bra att politikerna tittar på mässområdet där många fler bostäder kan byggas, säger Ronny Sundquist.

Byggplaner vid Herrängsskogen skrotas