Nej. Mats Erwald, Cissi Erwald, Jan Gunderyd och Patrik Gottfridsson är kritiska till nya förslaget. Foto: Lotten Engbom

Villaägarnas oro när gatan kan bli stad

Boende i Ella gård är kritiska till att deras gata ska förvandlas till stadsbebyggelse. De har därför startat en namninsamling för att protestera mot planerna.

  • Publicerad 15:13, 17 maj 2018

I den föreslagna nya fördjupade översiktsplanen för Täbys stadskärna är gränsen för stadsbebyggelse dragen någonstans mellan Åvalundsvägen och den parallella Stockholmsvägen i Ella gård. Tanken är att det ska möjliggöra stadsbebyggelse och att villaägare ska kunna sälja till bostadsexploatörer som kan bygga flerbostadshus. Något de boende är helt emot.

–  Vi har köpt för att vi vill bo här. Det känns som att det är kommunen som tar beslut om vi får ha kvar våra villor, säger Cissi Erwald.

– Varför går de på ett gammalt uppvuxet villaområde? Det låter helt sjukt att riva villor, säger Mats Erwald.

Grannen Jan Gunderyd berättar att det är en känsla av limbo i området, att ingen nu vet vad som ska hända. Att kommunen säger att det är valfritt att sälja eller inte tycker han är rent nonsens.

– Kommunen har ett mål och en vision och de vill dit. Trycket från grannar är glasklart, i och med att det finns skilda åsikter i området hur vida man vill sälja eller inte, säger han.

”Helt chockad”

Sedan tidigare är det känt att några tomter mellan Stockholmsvägen och Roslagsbanan är köpt av fastighetsägare som ska bygga flerbostäder, där ett av husen kan bli så högt som tolv våningar. Det området skulle alltså kunna leta sig vidare in mot Ella gård på andra sidan vägen. De boende känner sig dock överkörda och oinformerade.

– Vi fick höra om planerna på Lucia. Någon sa ”Vet ni om att det ska bli höghus i ert kvarter?”. Då blev man helt chockad, säger Patrik Gottfridsson.

Han poängterar att han, liksom många andra Täbybor, valt att bosätta sig i ett villaområde och att han tröttnat på att det ska byggas överallt i kommunen.

– Det känns som att politikerna tappat lite greppet för vilka de representerar, säger Patrik Gottfridsson.

– Sen säger de att de vill behålla villakvarteren, men det rimmar ganska illa med det här, säger Cissi Erwald.

De vill nu att gränsen för stadsplanering ska dras vid Stockholmsvägen och inte innefatta deras gata. Dessutom vill de att husen på andra sidan gatan hålls låga.

– Och ställ inte husen vid gatan utan flytta in dem en bit. Plantera träd så att vi får lite mänskligt värde också, säger Jan Gunderyd.

Värnar om husområden

Stadsbyggnadsnämnden Johan Algernon (M) poängterar att de visst värnar om villa- och småhusområden, men att de vill se en utveckling av de centralare delarna av Täby.

– Att det ser ut som det gör på förslaget, att gränsen är lite otydlig, var egentligen bara ett försök till att få igång en diskussion. Där har vi fått olika synpunkter, vissa tycker att det är rimligt och andra vill inte se det, säger han.

– Jag har full förståelse för att man behöver ha en tydlighet som fastighetsägare. Avsikten har aldrig varit att gå in och förstöra ett villaområde.

Flera upplever att de fått dålig information - vad säger du om det?

– Det kan jag bara beklaga, för tjänstemännen har försökt skicka utskick till alla berörda fastighetsägare. Vi fick signaler på det här mötet att det uppenbarligen inte fungerat överallt.

Kommunen kommer ta fram ett reviderat förslag.