De som jobbar med blomservicen är två familjer, som också är grannar, i Örby och alla buketter skapas i familjen Britz garage. Annika Nordahl och Sandra Britz, med en av döttrarna. Foto: Sacharias Källdén

Villaägarna i Söderorts nya lyxiga service

Söderort har fått ett cykel-blombud. Det är två familjer från Örby som trampar ut blommor till en mängd familjer som vill ha det fint inför helgen.

  • Publicerad 19:40, 7 maj 2019

Det började över en middag med grannen när frågan dök upp – kan du tänka dig att göra en fredagsbukett till mig? Efter att ha gjort samma sak några veckor i rad började frågor trilla in från andra grannar, och grannars vänner.

– Då insåg vi att det finns ett behov, så nu cyklar vi ut buketter till sex villaområden varje fredag, säger Sandra Britz, florist och Örbybo som driver företaget Bell & Bonn och deras nya blomservice.

Handlar i Årsta partihallar

Systemet är enkelt, kunden lägger en beställning samma vecka, senast torsdag, genom att swisha 250 kronor med adressuppgifter och på fredagen ser de hur många buketter de ska göra.

– Det gör att vi köper bara exakt så mycket som vi vet går åt, det blir inget svinn, säger Sandra.

Blommorna inhandlas tidigt på fredagsmorgonen i Årsta partihallar och buketterna blir olika varje vecka. Den här morgonen blev det dahlior, lövkoja, eukalyptus, ammi majus och ett prydnadsgräs.

– Vi väljer blommor efter utbudet för dagen och det vi själva tycker om, som är vackert. Så vi vet aldrig innan vad det blir, säger Annika Nordahl, även hon florist och Örbybo, som jobbar ihop med Sandra ibland. 

Många beställningar

Blommorna binds sedan ihop i familjen Britz garage och enligt Sandra finns ingen liknande service i Söderort.

De allra flesta köper blommorna till sig själva, för att de ska pryda hemmet inför helgen, enligt Annika och Sandra.

– Snittblommor är ju egentligen lyx, men samtidigt, vackra blommor skapar ett välmående och sprider en god doft i hemmet. Så varför kan man inte unna sig det ibland, säger Annika.

Antalet beställningar har ökat varje vecka sedan starten för en dryg månad sedan.

– Planen är att köpa en lådcykel så att vi får plats med alla buketter direkt, nu måste jag åka hem och fylla på några gånger, säger Daniel Britz, Sandras man som cyklar ut blommorna.

Vill cykla till fler områden

Den här fredagen ska han cykla ut ett 30-tal buketter till familjer i Enskede, Örby och Tallkrogen och det tar cirka två timmar. Ibland hjälper även Annikas man till att cykla.

Med en större cykel kan de också börja leverera till fler områden, och till flerbostadshus, enligt Daniel, det går inte med den cykeln de har nu.

– Det är också lättare med en större cykel, gärna eldriven, när det blir höst och vinter. För buketterna ska levereras året runt. Så länge det är bra plogat är det inga problem, säger han och tar på sig den orangea cykelhjälmen.

"Fredagskvällar är det bästa jag vet och blommor är en billig lyx, att få hem en vacker bukett som inte är panikköpt i matbutiken. Ibland beställer jag fler buketter, om jag vill ge bort en till någon som jag tycker är värd det." säger första kunden och grannen Malin Sundström. Foto: Sacharias Källdén

"Jag är jättetacksam för varje ny kund. De som var med från början visste ju inte vilka vi var och vad de skulle få för blommor. Ändå satte de in pengar förskott" säger Sandra Britz, tv, med kollegan Annika Nordahl. Foto: Sacharias Källdén

”När vi såg de här dahliorna – Arabian Night - högg vi dom direkt, de är så pass ovanliga. De tog slut fort." säger Sandra. Foto: Sacharias Källdén

Blommorna packas med vatten och tidningspapper så att de kan lämnas utanför porten. Foto: Sacharias Källdén

Daniel Britz cyklar cirka en mil varje fredag, det tar cirka två timmar. Blommorna packas med vatten och tidningspapper så att de kan lämnas utanför porten. Foto: Sacharias Källdén