Villaägare förhörs om trädfällningen

Olaglig trädfällning har inte varit polisens högsta prioritet. Men det ska bli ändring på det. Tre Gribbylundsbor har nu förhörts sedan skog kapats för sjöutsikt.

  • Publicerad 12:35, 20 feb 2012

Eftermiddagssol och sjöglimt från tomten är inte det sämsta. Vissa vill ha det så gärna att de är beredda att kapa eller förgifta träd på kommunens mark. Det är i alla fall vad polisen misstänker.

Bland annat skövlades nyligen drygt 100 friska träd vid Rönningesjöns västra strand. Kommunen polisanmälde men få hade några förhoppningar om att det skulle leda någonstans. Men nu har polisen bestämt sig för att få ett slut.

Tommy Sundberg är kriminalinspektör på Roslagspolisen.

Han har inlett en förundersökning om fällningen vid Rönningesjön och har hittills hållit förhör med tre Gribbylundsbor.

– Det är personer som bor alldeles i närheten av det område där det fällts träd. Men förhören har inte gett så mycket och ingen av dem säger sig veta något, säger Tommy Sundberg.

Nästa steg blir att hålla ett möte med samtliga boen­de, kommunen och Gribby­lunds fastighetsägareförening.

– Den enda bevisning vi har just nu är egentligen foton och dokumentation som kommunen gjort. Vi hoppas att ett sådant här möte ska leda till att någon träder fram och berättar något om händelserna, säger Tommy Sundberg.

Samma förhoppning har Cecilia Lundin, jägmästare på kommunen. Hon tycker det är en bra markering att polisen utreder trädfällningarna som rubriceras som skadegörelse.

– Det är inte okej att kapa träd på kommunens mark. Vi har en plan för hur det ska se ut runt Rönningesjön så att det ska bli så trevligt som möjligt för alla. Att det inte respekteras känns tråkigt.

Varje år gör kommunen ungefär sex anmälningar­ om olaglig trädfällning runt om i Täby. Och tillvägagångssätten varierar. I en del av fallen har giftampuller tryckts in i stammar, på andra håll har någon borrat djupa hål genom barken så att trädet långsamt ska självdö.

Inte förrän nu har någon anmälning lett till en polisutredning.

Det skövlade området vid Rönningesjön ska återplanteras i vår. Om plantorna får stå kvar återstår att se.