Expansion. Siggesta gård och Villa Soludden vill bygga ut för att klara besökstrycket. Foto: Eva Tonström

Vill växa för att klara besökstrycket

Upp emot 80 nya hotellrum planeras på Siggesta gård och det är nödvändigt för att klara av besökstrycket på anläggningen, menar gårdens ägare.

  • Publicerad 11:54, 19 mar 2021

Mitt i Värmdö berättade förra veckan att två av Värmdös hotell- och konferensanläggningar vill expandera, Villa Soludden och Siggesta gård.

Två hotellägare i Värmdö kan få bygga ut

På Siggesta rör det sig om totalt 70-80 nya hotellrum, med 10-12 rum i varje hus.

– Det innebär en fördubbling av rum jämfört med i dag så det är en stor expansion och vi tänker att vi ska växa successivt. Det är nödvändigt för oss att bygga ut för att kunna ha lönsamhet i verksamheten, säger Olof Stenhammar, som äger Siggesta gård.

Vision. Förslag på ny bebyggelse i Siggesta by. Foto: HOS Arkitekter

När det gäller den tidigare planen som nu skrotats, med ett nytt hotell med 150 rum vid Siggesta träsk, säger Stenhammar så här:

– Vi tycker inte att det passar in i miljön här ute, att bygga ett nytt, stort hotell. De nya huslängorna kommer att smälta in mycket bättre, säger han.

Besöksrekord under pandemin

Pandemin har gjort att gården har slagit rekord i besöksantal, både när det gäller till hotellet och restaurangen och till utomhusaktiviteterna, enligt Stenhammar. Utbyggnaden ska göra att de kan möta besökstrycket ännu bättre.

Hos Villa Soludden är planen en tillbyggnad med fem nya rum och nya ytor för matsal och konferens.

– Vi är för trångbodda som det är i dag. Mycket tid går till att lösa logistik och flytta om bord och stolar för att få plats med allting. Vi behöver fler ytor att röra oss på, det skulle underlätta för både personal och gäster, säger Daniel Arlycke, som äger Villa Soludden.

Ärendet Villa Soludden godkändes i kommunfullmäktige förra veckan. Även Siggesta gård ska upp i KF för slutligt antagande.

Här ligger hotellen

Siggesta gård ligger längs väg 274 Värmdövägen, mellan Boda och Lillsved. De bedriver hotell, restaurang och konferens, och en gård med olika utomhusaktiviteter och djur. Hotellet har 39 rum. Siggesta ägs sedan 1990 av familjen Stenhammar.

Villa Soludden ligger på Ekviks gårdsväg 60. De ordnar fester och konferenser och har 15 hotellrum. Det drivs sedan 2009 av Daniel Arlycke, Villa Soludden hotell och konferens AB.

Visa merVisa mindre