Vill ta släkten tillbaka till Ahlby säteri

På Ahlby säteri har det bott både kungamördare och adel. Per Gestblom, ättling till Humble-släkten, som i 73 år bodde på säteriet, har letat fram över 70 historiska foton som han nu vill återföra till huset, som en hyllning till hans farmors pappa, Karl Abraham Humble, som grundade Sundbyberg. Kommunen har dock sagt nej i väntan på beslut om vad som ska bli av huset.

  • Publicerad 07:36, 31 aug 2018

Sundbybergs äldsta byggnad, Ahlby säteri, ligger på Albygatan 124 och har en spännande historia. På platsen har man hittat gravar från vikingar och en lång rad adliga släkter har bott och dött här.

Rykten säger även att greve Clas Fredrik Horn af Åminne – som ägde Ahlby säteri, tillsammans med Jacob Anckarström, Adolph Ribbing och Carl Fredrik Pechlin,1792 planerade mordet på Gustav III.

Karl Abraham och Zulima Humble. Karl Abraham Humble var delaktig i att Sundbyberg så småningom kunde bli en egen kommun.

Karl Abraham Humble, som flyttade in här 1854, hade tillsammans med Anders Petter Elfström, på Sundbybergs gård, en viktig betydelse för byggandet av bostäder i detta obebyggda område. I slutet på 1800-talet kunde Sundbyberg därmed bli en egen kommun.

Karl Abraham Humble byggde även ett kapell på marken (i dag LiIla Alby kyrka).

För att kunna transportera arbetare till Stockholm donerade Karl Abraham Humble och Anders Petter även ett lok till järnvägen som gick mellan Sundbyberg och Stockholm.

Ny i kommunens ägo

Makarna Ehrenlood såg till att inredningen på Ahlby säteri blev tidstypisk (1700-tal) igen. Foto: Maria Lilja

I maj förra året sålde Lennart och Marianne Ehrenlood, som då bodde i huset, tillbaka Ahlby säteri till kommunen, efter att under 12 år ha återställt huset till mycket av dess forna 1700-talsglans.

Lennart skrev även en bok om husets historia – ”Historien om en gammal gård och dess ägare” (2002).

Per Gestblom, vän till Lennart och även ättling till Humble-släkten som under 1800-talet bodde på gården, har forskat om släkterna som bott här ända tillbaka till Gustav Vasas tid, och letat fram över 70 foton på de tidigare ägarna.

Sista bröllopet på säteriet

Pers farmor Elna Humble (gift Gestblom) föddes på säteriet 1876, som yngsta barnet i en skara om tolv, till Zulima och Karl Abraham Humble.

– Farmor var hans favorit. Hon fick sedan ett hus där Riksrevisionsverket ligger i dag intill Solna Strands tunnelbanestation, och gifte sig här på Lilla Ahlby säteri 1908, säger han.

Det blev det sista bröllopet på säteriet.

Elna Humble (Per Gestbloms farmor), var den sista som gifte sig på säteriet.

Vill hylla farmordern

Per Gestblom vill nu återinföra sina gamla släktingar till gården genom de foton han letat fram.

– För farmor skull så skulle jag skulle vilja rama in och hänga upp de här bilderna i ett av rummen på övervåningen, förklarar han.

Per har kontaktat kommunen och visat upp bilderna, men fått till svara att det inte finns pengar för att köpa in dem.

–Det här är Sundbybergs historia, den borde alla få ta del av, säger han besviket.

Så här såg Albygatan ut i mitten av 1800 talet. Tavlan, målad av fröken Rabe, föreställer Karl Abraham Humble med hustrun Zulima och barnen Matteus och Maria samt hunden Pip på väg mot Ahlby Säteri.

Janine Seldenthuis, konstansvarig i Sundbyberg stad förklarar att det inte finns någon budget avsatt för huset ännu, då politikerna inte har bestämt vad som ska bli av det.

– Han har tagit fram material som vi är intresserade av, men då huset ligger under utredning så står vi utan budget för verksamheten just nu. Jag förstår att han är besviken över det, säger hon.

Ahlby säteri, sett från baksidan.

Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, säger att han har svårt att ta ställning till köperbjudandet av bilderna i dagsläget.

– Generellt kan jag säga att vi har höga ambitioner om att bevara kulturarvet här. Vi tog även över en del inventarier när vi köpte huset och jobbar nu på att katalogisera dem, säger han.

I samband med Europeiska kulturarvsåret öppnar nu kommunen upp huset för allmänheten.

Den 8 september håller Per Gestblom en öppen visning på Ahlby säteri klockan 13.30 och berättar om dess historia. Först till kvarn gäller.

Några timmar senare kommer även släktingar till Per för att få en privat visning.

Fakta

De har bott på Ahlby Säteri

Vikingarna höll till här 800-1066, man har hittat ett 20-tal gravar från vikingatiden vid Ahlby kapell som byggdes av Karl Abraham Humble.

Magnus Ladulås (1240-1290) donerade området till nunnorna i Klara kloster. Gustav Vasa avskaffade sedan klostren och drog in säteriet till Kronan.

1624 Gustav II Adolf donerade säteriet till Göran Perssons son Erik Göransson (adlad Tegel). Donationsbrevet från kungen finns än i dag kvar på Ahlby säteri.

1639 köptes säteriet av generalkommissarie Lars Grubbe Stiernfeldt. Han stupade senare i slaget vid Leipzig 1642.

1643 köpte Christina Ulfsparre av Broksvik gården av sin väninnan Katarina Grubbe.

1675 fick säteriet Johan Palmström som ny ägare.

1710 köpte överstelöjtnant Lars Tisensten säteriet.

1729 köpte kunglige sekreteraren Olof Ehrenkrook gården och bodde där i 32 år.

1750 köpte Anders Plomgren Ahlby säteri och en mängd andra gårdar, däribland Hufvudsta gård i nuvarande Solna.

1766 Karl Anders von Plommenfeldt ärver Ahlby säteri av sin far.

Clas Fredrik Horn af Åminne ägde både Lilla Ahlby Säteri och Hufvudsta gård 1763-1823, men fick fly efter mordet på Gustav III.

Hans son sålde 1817 Hufvudsta gård (där Ahlby säteri ingick) till gelbgjutare Johan Wibom och hans fru Apollonia. Deras dotter Apollonia gifte sig med Karl Abraham Humble 1854 och fick säteriet i bröllopsgåva.

Apollonia och Karl Abraham Humble fick tre barn. Apollonia dog 1857.

Karl Abraham Humble gifte om sig med Zumila, vilka fick tolv barn – yngst av dem Elna som är Per Gestbloms farmor.

1927 sålde Humbles arvingar huset till bokförläggaren Karl Lindqvist.

Därefter ägdes gården av tre privatpersoner i olika omgångar och slutligen ett diamantborrningsföretag, vilka 1961 sålde säteriet till Sundbyberg stad. Bland annat bodde då Sten Andersson (utrikesminister) och Sven Östling (socialminister) en tid på säteriet.

2001 sålde Sundbyberg stad Ahlby Säteri till Lennart Ehrenlood.

2017 sålde makarna Ehrenlood tillbaka säteriet till kommunen.

Källa: Per Gestblom
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47