Visionsbild av den nya gatan Diagonalen i södra Skanstull. Foto: Läsarbild White arkitekter

Vill skynda på beslut om södra Skanstull

Planerna på den nya stadsdelen i Skanstull ligger på is – efter att försvaret satt käppar i hjulet. Men nu ska politiker försöka skynda på beslutet.

  • Publicerad 14:32, 11 jun 2018

För några veckor sedan stod det klart att det nya bostadsområdet i Skanstull skjuts fram i tiden – länge.

Försvaret har flaggat för att järnvägsspåret i området kanske borde finnas kvar. Och det vet man först när den civilmilitära totalförsvarsplaneringen är klar för Stockholmsområdet. Vilket väntas ta många år. Inget slutdatum är ännu satt.

Tills dess ligger alltså byggplanerna på de 750 nya bostäderna, affärer och kultur mellan broarna i Skanstull på is.

Vill föra separat dialog

Stockholms ansvariga politiker i frågan är Stefan Hansson (S), ordförande i exploateringsnämnden. Han vill nu försöka skynda på beslutet.

– Det är viktigt att inte hamna i en byråkratisk träta. Kan vi föra en separat dialog om spåret vore det bra, säger han.

Kritisk till fördröjningen

Karin Ernlund, gruppledare (C), säger att hon har bjudit in Försvarsmakten för en rundtur i södra Skanstull, för att få svar på vad som händer och när besked kan ges. Men att hon inte fått svar.

– Det är oacceptabelt att det ska dröja flera år. Skanstull och Stockholm behöver det här projektet, vi borde kunna få ett besked. Vi får fortsätta att ligga på, säger hon.

Vill inte göra nya ritningar i onödan

Ett alternativ skulle kunna vara att behålla järnvägsspåret även i det nya området. Men staden är inte pigg på det.

– Vi vill inte lägga ner pengar på utredningar innan vi vet vad som gäller, har Christina Winberg, projektledare på exploateringskontoret, tidigare sagt till Mitt i Södermalm.