Otydligheter. Oskar Lundeberg, mannen som vill riva Baggpipe studios och ersätta med bostäder, öppnar för dialog om lösningar - vilket Alvora Larsdotter, studions vd, inte hört något om. Foto: Sacharias Källdén

Vill riva studion – men öppnar för att rädda Baggpipe

Nyligen anslöt Skarpnäcks lokalpolitiker i protesterna mot att riva Baggpipe studios i Skärmarbrink. Nu öppnar mannen bakom rivningsförslaget för att rädda studion.

  • Publicerad 05:15, 25 feb 2021

Oskar Lundeberg, som är tomträttsinnehavare till fastigheten där Baggpipe studios har sin lokal, är villig att föra dialog och hitta en lösning för den anrika verksamheten.

En lösning som han ser framför sig är en ny lokal i Slakthusområdet där Stockholm stad och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg planerar för mycket kultur och musik.

– Om vi inte lyckas med det kan vi som fastighetsägare, om staden vill, i planprocessen arbeta för att lösa studions behov. Till exempel i bottenvåningen på vårt planerade bostadshus, säger han.

Skarpnäcks politiker vill rädda klassisk musikstudio

Stora protester

Det var i slutet av 2019 som planerna på att riva studion offentliggjordes. Protesterna lät inte vänta på sig, men planerna har stått fast.

Studions framtid ligger nu i tomträttsinnehavarens och politikerna i Stockholms stadsbyggnadsnämnds händer. Beslut i nämnden väntas först i höst, men redan nu har den politiska majoriteten i Skarpnäck börjat vädja till stadsbyggnadsnämnden om att rädda Baggpipe.

En plats som berör

Javier "Yei" Gonzalez är musikproducent och ligger bakom låtar till internationella artister som J.Lo och svenska stjärnskott som Greekazo. Hans framgångar har till stor del vuxit fram i Baggpipe studios och en eventuell rivning hade tagit hårt på honom.

– Jättesynd. Den studion har så mycket historia. Jag jobbade där i flera år och går fortfarande dit då och då. Det är en "vibe" där som är svår att hitta, säger han.

Succéstudio. Javier "Yei" Gonzalez menar att studion bidragit till hans och många andras framgångar. Foto: Pegah Livani

Även om rivningen inte är klubbad och klar har hotet om den hämmat studions verksamhet, berättar Alvora Larsdotter, vd på Baggpipe studios.

– Det sänder signaler till våra kunder och intressenter att vi inte längre existerar, säger hon.

"Obefintlig dialog"

Den dialog som tomträttsinnehavaren Oskar Lundeberg menar att han har inlett känner hon inte igen.

– Dialogen med tomträttsinnehavaren har varit nästintill obefintlig liksom deras förståelse för både studions historiska arv och det geografiska läget, säger Alvora Larsdotter.

Välkomnar dialog. Alvora Larsdotter, Baggpipe studios vd, är inte främmande för framtidsförslag för musikstudion. Foto: Sacharias Källdén

Men om han vill inleda en dialog välkomnar hon den.

– Det är klart att vi är positiva till alla förslag som gör att vår musikindustri och export, utan störning till huset, kan fortsätta verka. Men en eventuell påbyggnation är ju också en störning av vår dagliga verksamhet i studion.