Vill riva på Stureplan – nu svarar de på kritiken

Kritiken var omfattande när byggplanerna för Sturegallerian presenterades. Nu bemöter fastighetsägarens Sverigerepresentant kritiken. Och lovar vara ännu mer tillgängliga för att svara på frågor.

  • Publicerad 18:30, 2 feb 2016

Som Östermalmsnytt skrivit tidigare vill fastighetsägaren ADIA riva flera hus i den inre delen av Sturegallerian-kvarteret för att ersätta dem med nya samt göra en högre påbyggnad. Ambitionen är att göra en luftigare och mer tillgänglig galleria med mer plats för handel och kontor.

LÄS ÄVEN Stureplanskvarter rustas upp – för oljepengar

Men planerna är vågade – och möttes i höstas av stark kritik från flera håll. Nu bemöter fastighetsägarens projektansvariga i Sverige kritiken – och vill bli ännu mer nåbara.

– Vi vill vara transparanta och tillgängliga för att kunna svara på frågor, säger Charlotta Rosén, projektansvarig på TAM som driver projektet i Sverige.

– Vi förstår att ett det här projektet väcker frågor, särskilt som vi nu varit på ett programsamråd som bara behandlar övergripande frågor som exempelvis innehåll och höjder. Nu ska vi tillsammans med Stockholm stad arbeta fram ett mer detaljerat planförslag baserat på de synpunkter som inkommit. Planen är att gå på plansamråd efter sommaren, då kommer förhoppningsvis många mer detaljerade frågor ha fått sina svar.

LÄS ÄVEN Stadsmuseets svidande kritik mot planerna

Planerna innebär att flera äldre byggnader med högt kulturellt värde kan rivs, bland annat parkeringshuset på Grev Turegatan och Freys hyrverk på Grev Turegatan.

Blir stora förändringar

Men enligt TAM går det ännu inte att säga vad som ska ske med byggnaderna, eftersom många var kritiska till rivningsplanerna efter det första samrådet och att man därför ser över det just nu.

– Vi vet att många har haft synpunkter och vi vet att det är en kulturhistoriskt värdefull miljö, som är värd att bevaras. Det kommer att bli stora förändringar i kvarteret, men de hus vi river är i första hand hus som byggdes på 80- och 90-talen eller byggts om så många gånger att de förvanskats. Stora delar av kvarterets yttre fasader kommer att se ut exakt som de gör idag, säger Charlotta Rosén.

"En dysfunktionell plats"

Charlotta Rosén fortsätter:

– Vi vill ta ett helhetsgrepp på kvarteret. 100 år av lappande och lagande har skapat en dysfunktionell plats. Vi vill att Sturekvarteret ska bli en öppen och välkomnande plats, och inte upplevas exkluderande. Idag utgör exempelvis Birger Jarlsgatan en barriär mot Bibilioteksstaden, vilket vi gärna vill ändra på. Det passerar närmare 6 miljoner människor per år genom kvarteret, vi vill att de ska få en bättre upplevelse, säger Charlotta Rosén.

LÄS ÄVEN Det här försvinner från Stureplan om planerna blir verklighet

Enligt Sturehof, Stureplansgruppen, Sturebadet, Hedengrens med flera, hotas Stureplans nöjesliv om byggplanerna blir verklighet. Charlotta Rosén förklarar att vissa verksamheter kommer behöva stänga eller flytta tillfälligt, men att man vill behålla många av dem i kvarteret.

– Vi följer regelverket och erbjuder ersättningslokaler, i vissa fall kan det bli aktuellt med ersättning. Vi har en bra dialog med berörda verksamheter just nu. Sturehof, Sturecompagniet, Hedengrens och Sturebadet är starka varumärken som är viktiga för Sturegallerians identitet, säger Charlotta Rosén.

Byggstart 2018

Ombyggnaden av Sturekvarteret kan tidigast starta 2018.

Arbetetena kommer att delas in i två etapper, vilket gör att platsen är öppen hela tiden.

Planen är att bygga om i två faser, där varje fas tar drygt tre år.

Visa merVisa mindre