Vill riva i terminalen – och öppna upp för Rudan

Får vi säga, äntligen? Den grådaskiga 70-talsbyggnaden Handenterminalen ska rivas i ena delen – och ersättas med tre helt nya fristående huskroppar. När allt är klart ska Haningeborna kunna se Rudasjön och Rudans friluftsområde utan att behöva gå ner till pendeltågen.

  • Publicerad 06:00, 22 sep 2018

Byggnaden har varit ökänd för sitt utseende ända sedan den byggdes 1979.

Men trots att Handenterminalen i 40 år skymt Haninges stora stolthet Rudans friluftsområde och att Haningeterrassbygget är igång så har byggnaden hittills behandlats som en kulturskatt.

Men nu vill nya fastighetsägaren Profi Fastigheter riva delar av Handenterminalen och i stället smälla upp tre helt nya, fristående höghus.

Nya bostäder ingår i planerna, men vad som i övrigt hamnar i husen är ännu oklart. Men när de är byggda ska man kunna se både Rudasjön och Rudans friluftsområde utan att behöva runda byggnaden.

Thomas Sipos, vd på Profi, hoppas att samrådet kring planerna kan gå ut om ett år.

– Nu ska vi titta tillsammans med kommunen om det går att göra detta. Men det är ett väldigt stort ingrepp i vår fastighet, säger han.

Haninge kommun vill försöka få in så många bostäder som möjligt i Haningeterrassen. Och Profi planerar alltså för bostäder – men även mycket annat.

– Det finns ett väldigt stort behov av dagligvaruhandel, skolverksamheter och förskoleverksamheter i centrala Haninge. Men även parkeringsplatser, säger Thomas Sipos.

I dag finns bara 60 parkeringsplatser vid Handenterminalen.

Fakta

Köpte byggnaden 2016

Profi köpte Handenterminalen av Stena fastigheter 2016.

Då var 30 procent av lokalerna i Handenterminalen outhyrda. Men nu har uthyrningsgraden ökat något, enligt Profi.

Källa: Mitt i

Så ska det se ut i mitten av Haningeterrassen.

– Även om p-normen är väldigt låg så nära kollektivtrafiken så hoppas vi i alla fall att kunna tillskapa ett par 100 parkeringsplatser.

Haninge kommun hoppas på så mycket bostäder som möjligt i Haningeterrassen, hur ser ni på möjligheterna?

– Platsen är ju otroligt bra för bostäder. Tänk dig själv att du bor omedelbart ovanför pendeltågsstationen och har utsikt över Rudan, säger Thomas Sipos.

– Men det är inte helt okomplicerat så nära spåren. Det finns transporter med farligt gods och nivåskillnader att ta hänsyn till i detaljplanearbetet. Det får ta den tid det tar.

Kommunalråden Meeri Wasberg (S) och Petri Salonen (C) presenterade planerna direkt de stod klara:

– Genom att jobba med byggnaden så kan Haninge faktiskt få en ny härlig entré, bostäder och ny utsikt mot Rudan, sade Meeri Wasberg.

Kommunalråden Meeri Wasberg (S) och Petri Salonen (C) har presenterat nya planer.

Fakta

Över 600 bostäder och bussterminal

En ny bussterminal och över 600 lägenheter planeras inom Haningeterrassen.

85 av lägenheterna har byggts genom det första huset, Blicken.

Nästa hus, Framsidan, innehåller 122 lägenheter. Framsidan ska stå färdig 2019.

 

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre