Hösten 2019 slog Studieförbundet Vuxenskolan upp portarna för mötesplatsen SValan i rugbyklubbens lokaler. En konsekvens av kommunens besparingsförslag att dra in alla medel för de kommunala Träffpunkterna som tidigare fanns på flera håll och platser i Enköping.

SValan blev snabbt en uppskattad mötesplats för Enköpings seniorer.

Sedan kom pandemin och träffpunkten hölls stängd hela våren. Efter sommaren startade en anpassad verksamhet igen men allteftersom viruset bredde ut sig över landet på nytt kom skarpare och skarpare restriktioner. Restriktioner som till slut helt drog undan benen för SValan som fysisk mötesplats för äldre.

– Vi jobbar under devisen ”Vi ställer om, vi ställer inte in”. Och så har det verkligen varit. Vi har hela tiden försökt att anpassa oss, säger Helena Westerlund, projektansvarig på Studieförbundet Vuxenskolan.

Blivitdigitala

Initiativen och försöken att anpassa verksamheten utifrån de skärpta restriktionerna har varit många. Från att man var tvungen att anmäla sitt besök på SValan i förhand för att kunna hålla koll på besöksantalen, till att flytta utomhus till att nu senast styra om verksamheten mot digitala plattformar.

– Vi vill ju inget hellre att kunna öppna SValan som vanligt igen. Men det går inte i dagsläget. Och då är det här, trots att vi vet att det finns svårigheter att ta del av den, ändå en lösning, säger Kristina Granath, som arbetar med projektet ”Kvitter med SValan”.

Bjuder in till studiosamtal

”Kvitter med SValan” är ett podd-tv-program, som bland annat går ut på att varje vecka bjuda in en gäst till en studio, och sedan samtala med denna över en kopp kaffe. Programmet går sedan att följa på youtube.

– Vi dricker kaffe tillsammans. Dels med vår gäst, men också med de som tittar, säger Kristina, som leder programmen.

Ordnade tipspromenad

Men projektet är mer än så. Nyligen sjösatte SValan en tipspromenad för alla som har en smart mobiltelefon med internetuppkoppling och en påslagen gps. Man har också en fotoutmaning.

– Vi kunde inte fortsätta med våra vanliga tipspromenader. Då blev det här en lösning. Man utgår från biblioteket i Enköping, och så får man en rutt utmarkerad i telefonen som man går, och så dyker det upp frågor allteftersom, säger Kristina.

Hur länge svalan kan fortsätta att kvittra är dock oklart i dagsläget. Projektet drivs av Studieförbundet Vuxenskolan med ekonomiskt stöd från Socialstyrelsen.

– Det som är klart är att vi fortsätter januari ut i alla fall, säger Helena Westerlund.