Vill införa direktbuss mellan Handen och city

En helt ny direktbuss mellan Handen och Cityterminalen. Det går nu trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) ut med som ett ytterligare ett vallöfte.

  • Publicerad 11:25, 5 jul 2018

Mitt i berättade i veckan om landstingets besked att Vegastaden i Haninge blir först efter Barkarby med förarlösa bussar.

Samtidigt presenterar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) nu ett förslag om en helt ny direktbuss mellan Handen i Haninge och Cityterminalen.

– Den är inte nummersatt och inte startad, och ska den bli möjlig måste vi föra diskussioner med de berörda kommunerna, Trafikverket och Stockholms stad, säger Kristoffer Tamsons (M) till Mitt i.

Han kallar den undersökning av möjligheten alliansen nu gör, för ett av de skarpa vallöftena inför valet.

– För att bussen inte ska fastna i bilköerna krävs insatser från kommunerna ända från Haninge in till Stockholms stad. Det behövs bland annat ett tillräckligt bra kollektivtrafikfält på Centralbron. Men vi ser att det är möjligt och avsätter nu pengar för det.

När kan busslinjen bli verklighet?

– Förslaget är politiskt och ekonomiskt säkrat, och jag hoppas i bästa fall redan till hösten vid tidtabellskiftet november-december, säger Kristoffer Tamsons.

Alliansen avsätter omkring 10 miljoner kronor för de förarlösa bussarna i Vegastaden, utredningen om direktbussen Handen-Cityterminalen och den renovering man gör av de sista 115 bussar i Haninge, Nynäshamn och Tyresö som ännu inte rustats upp till modern standard med USB-uttag och digitala informationsskyltar.