På dagarna pluggar 18-årige Arad Gheissar på teknikprogrammet på gymnasiet i Västerås. Kvällarna spenderar han ofta framför datorn hemma i Enköping. Där utför han ett minst sagt tidskrävande arbete. Han redigerar ihop korta videos och händelsefyllda spelsekvenser ur tv-spelet CS:GO som sedan läggs upp på bland annat youtube.

– Det tar ungefär sex timmar att redigera ihop en video, säger Arad Gheissar.

Och en video är, vaddå, en minut?

– Hehe ja... Det tar mycket tid, konstaterar han.

Men så ligger också en stor del av arbetet i detaljerna. Arad berättar att det inte är ovanligt att han spelar in en spelsekvens fyra gånger för att få till en specifik effekt. En effekt som för tittaren försvinner i ett ögonblick.

Länk: Se en av Arads videos här

Arad har klippt spelvideos i ungefär tre år. Och alldeles nyligen värvades han till en organisation som lyser starkt på den svenska spelscenen – Prima Esport.

– Prima Esport är mer än en vanlig spelorganisation. De arbetar också mot mobbning och utanförskap. Så det känns kul att vara en del av det, säger Arad.

Tiderna förändras och självklart går det idag att leva på att göra den här typen av highlight-videos. Dit har Arad inte kommit riktigt än, men det har en av personerna han inspireras av. VirreCSGO har över 350 000 prenumeranter på youtube och han jobbar heltid som videoredigerare.

– Han var den som inspirerat mig till att börja redigera och jag vill nu fortsätta i hans fotspår och föra vidare den passionen för att redigera videos vidare, säger Arad.