Initiativtagare. Niklas Boström vill ha en skejtpark vid kolerakyrkogården vid Gullmarsplan. Foto: Samuel Rubinstein

Vill bygga skejtpark – mitt på kyrkogården

Skulle du vilja skejta bland gamla gravar? Att rusta upp kolerakyrkogården vid Gullmarsplan till en skateboardpark är nämligen uppe på tapeten.

  • Publicerad 11:54, 18 maj 2017

Kyrkogården, som numera är en av Stockholms parker, ska rustas upp. I samband med det talas det om att bygga en skejtboardpark på platsen. Niklas Boström, ordförande för skejtboardföreningen Stockholm Skateboard Collective (SSC), var den som kom med förslaget.

– Parken används inte idag och grundtanken är att man med en skejtboardpark skulle kunna aktivera den, säger han.

Behövs det verkligen fler skejtboardparker i Stockholm?

– De flesta som finns och byggs idag representerar bara en del av åkningen som sker i skålformade betongformationer som kallas böj eller bowl. Jag har föreslagit en så kallad streetplaza, vilket är en annan typ av skejtboardpark som integreras med stadsmiljön. Därmed kan även de som inte skejtar lockas till parken och använda den, säger han. 

LÄS ÄVEN: Världens bästa skejtpark? Snart i Gubbängen

Hur det är tänkt att den ska se ut är ännu inte klart.

– Man kan göra den hur stor som helst, men en park av denna typ kan också vara något väldigt litet. Det behöver inte bli dyrt, det kan räcka med några småanläggningar, men jag hoppas att man lägger tyngd på estetiken. Att man vågar ha färger och form. Exempelvis konstverk som går att åka skejtboarda på. 

Möts med parkansvarig

Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning, som ansvarar för området, har tittat på Boströms förslag.

– Vi har sett förslaget och ska träffa Niklas och prata vidare om det här. Vi träffas här nu i juni, säger Pierre Persson, enhetschef för lokal- och stadsmiljöenheten vid förvaltningen.

Vad mer exakt som kan tänkas göras är något Pierre Persson i dagsläget inte kan svara på.

– Jag vet inte så mycket just nu. Det är ju en gammal begravningsplats så där blir man begränsad, men vi får se.

Förvånad över responsen

Niklas Boström är hur som helst förvånad över hur snabbt förvaltningen återkopplade.

– Jag är förvånad över hur snabb och positiv responsen har varit. Förhoppningsvis kommer mötet bli av nu i juni, säger han.

LÄS ÄVEN: Nya satsningen på tjejer fick fler att våga sig till skejtparken

Vad är SSC?

SSC står för Stockholm Skateboard Collective och är en ideell förening, som sedan starten 2014, jobbar för ett mer skateboardanpassat Stockholm. Föreningen lägger extra mycket fokus på skejtstilen streetåkning.

Läs mer om SSC här!