Nu har Vaxholmsborna fått något nytt att kivas om: den framtida biblioteksflytten. Kommunstyrelsens förslag var att flytta bibblan till Swedbanks gamla lokaler vid Söderhamnsplan, något som skulle ge bibblan både större lokaler och en mer framskjuten position.

Men före jul återremitterades ärendet av moderaterna.

Nu finns ett motförslag: Att i stället bygga till Rådhuset på baksidan och göra tillbyggnaden till bibliotek.

– Förslaget har jag gjort helt ideellt, som privatperson, säger arkitekten Björn Greitz.

Han är partilös 1:e vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och har skissat på hur en tillbyggnad till den gamla 1800-talsbyggnaden skulle kunna se ut.

– Det var Per-Eric Grön i Moderaterna som ringde upp mig och frågade ”skulle man inte kunna göra ett bibliotek i rådhuset”?

Finns det majoritet för det här förslaget?

– Jag vet inte. Men vi vill ha en fristående expertbedömning av det så att man kan ställa de två förslagen mot varann.

Björn Greitz räknar med att Moderaterna, de avhoppade waxholmspartisterna i fullmäktige, och kanske fler partier kan tänka sig att stötta idén, exempelvis KD och SD.

På sociala medier har Waxholmspartiet däremot sågat förslaget under parollen "bevara Vaxholms kulturbyggnader intakta". Bland annat skriver partiet att planen innebär en oönskad förtätning av staden och går emot den ”historiska ursprungstanken”.

Men om Björn Greitz förslag skulle bli verklighet är det inte första gången rådhuset byggs om. På 1800-talet hade rådhuset bara två våningar – den tredje våningen byggdes i mitten av 1920-talet då byggnaden även gjordes längre. Även sedan dess har huset byggts om, men inte så genomgripande.

Björn Greitz tycker att hans förslag förändrar byggnaden ganska lite eftersom det sker i form av en tillbyggnad på baksidan.

– Det som händer är att man blir av med två jättefula brandtrappor.