Vill bygga ett finrum i Nacka stadshus

Snygga lampor. Fina mattor. Lite finare möbler. Centerns kommunalråd Hans Peters vill bygga ett nytt mottagningsrum i Nacka stadshus som visar att Nacka är en framgångsrik kommun. – Nacka stadshus är fint men lite stelt och har inget rum för representation.

  • Publicerad 13:30, 27 apr 2018

Förslaget som nu håller på att utredas, sågas av Sidney Holm (MP), ledamot i kommunstyrelsen.
– Jag tycker inte vi ska ha finare rum för mottagningar. I Sverige är vi lite mer jämställda, finare rum, vad skulle vi ha det till, till finare folk? Det skulle dela upp folk.

Förslag av Hans Peters (C)

Hans Peters, C-politiker och kommunalråd i Nacka, har lagt ett politikerinitiativ om att bygga ett finrum i Nacka stadshus.

– Tanken är att många kommuner i landet har fina stadshus eller gamla fullmäktigebyggnader. Nacka bygger mycket nytt och får besök från andra städer. Vi kunde ha ett finare rum där man kan ha mottagning, för att visa att vi är en kommun som är framgångsrik.

Som Blå hallen i Stockholm?

– Nej, ett mindre rum, med lite finare möbler, fin konst på väggarna, snygga lampor och fina mattor på golvet. Nacka stadshus är fint men lite stelt och har inget rum för representation.

Sidney Holm, Miljöpartiet och ledamot i kommunstyrelsen, sågar förslaget:

– Jag tycker inte vi ska ha finare rum för mottagningar. I Sverige är vi lite mer jämställda, finare rum, vad skulle vi ha det till, till finare folk?

Jämför med guldsalen

Sidney Holm jämför med Stockholms stadshus som har guldsalen, en sal alla partier får använda två gånger om året, ett rum sal Sidney Holm för sin del tycker är ”överdådigt”.

Guldsalen i Stockholms stadshus. Foto: Mostphotos

– Vi har mycket platsbrist i Nacka. Skulle vi bygga till stadshuset så har vi föreslagit att bygga ut fullmäktigesalen för att kunna ta emot fler åhörare. Bygger man ut den salen kan man kanske göra den lite pampigare.

Holm tycker att stadshuset är bra som det är i dag.

– Kommunstyrelsens ordförande har samma skrivbord som socialsekreterarna, det är väldigt jämställt här. Det är också ett sätt att visa att en kommun är framgångsrik.

Nacka stadshus renoverades för några år sedan för 385 miljoner kronor, en renovering som var klar 2012.

I början av april överlämnade kommunstyrelsen Hans Peters förslag om finrum i Nacka stadshus till stadsledningskontoret för utredning och förslag till beslut.