Gymnasietiden sägs vara den bästa tiden i livet. Med den sista våren som enligt tradition ska vara fylld med fest, framtidstro och glädje och som toppar med kronan på verket: Studenten. Och årets studenter hoppades att det här årets upplaga skulle bli annorlunda från i fjol.

Två av dem är Vanessa Timothy som pluggar i Tumba och Liam Andersson i Rönninge.

– Det är ju coronatider just nu, så man har ju inte så stora förväntningar på våren eller studenten, förklarar Liam.

Vanessa nickar instämmande.

– Jag har inga förhoppningar alls. Då kommer man inte bli besviken om det skiter sig. Men om det går jättebra och man lyckas få till något inför och under studenten kommer man ju bli glad, säger hon.

"Hela dagen blir en skoldag"

Vi har stämt träff vid Rönninge gymnasium, utanför den entré där fjolårets studenter till slut fick springa ut. Men att ens vara på plats i skolans lokaler har varit långt ifrån en självklarhet. Varken för Vanessa, Liam eller någon annan tredjeårsstudent, som faktiskt har spenderat halva sin gymnasietid devis hemifrån soffan eller sängen.

Anledningen stavas distansundervisning, något som får mer ris än ros.

– Det känns som att hela dagen blir en skoldag, från åtta på morgonen till tolv på natten. Hemma blir inte hemma på samma sätt som tidigare. Hemma blir skolan, säger Liam.

Hittar ni andra forum att umgås socialt på i stället?

– Det blir ensamt att sitta själv i sitt rum och det enda sättet man kan prata med andra är via sociala medier, så att spela spel tillsammans är det mest interaktiva man kan göra, även fast det kanske inte är så bra för skolan, säger Vanessa.

Osäkert avslut

Då Vanessa och Liam pluggar i två olika kommuner, är det inte heller säkert att deras studentfiranden kommer kunna ske på samma premisser. Det tydligaste exemplet från i fjol är att eleverna på Rönninge gymnasium fick ett utspring som sändes digitalt, medan eleverna i Botkyrka inte hade något utspring alls.

Gemensamt för de båda däremot, är att de har planerat champagnefrukost med sina respektive klasser på studentdagen.

Liam har fått beskedet att det kommer ske någon form av utspring, men under vilka former återstår att se. För Vanessa är det mer oklart.

– Men vi hoppas ju att vi kommer få fira studenten ihop med klassen, säger hon.

Vad som händer framöver, och hur studenten faktiskt kommer att se ut får tiden utvisa. Fortsättning följer.