I fyra år har de varit en del av den blågröna koalition som styrt Region Stockholm.

Men nu ska Miljöpartiet tvätta av sig det blå.

Eller är ni ett borgerligt parti?

– Nej, men är vi öppna för alla samarbeten, förutom med Sverigedemokraterna, säger Sandra Ivanovic Rubin, som bor i Tallkrogen.

Tillsammans med Anton Fendert toppar partiernas valsedlar vid höstens val till regionfullmäktige.

Klimatet viktigast

Hon tror inte att det borgerliga samarbetet har påverkat synen på partiet.

– Klimatfrågorna är här och nu, och vi måste sitta med vid förhandlingsbordet. Vi måste vara tuffa, och jag tycker att vi hållit emot ganska bra.

Under mandatperioden har de dock tvingats se regionen driva på för att bygga Tvärförbindelse Södertörn.

Å andra sidan tar de gärna åt sig lite ära över Roslagsbanan in till city, Spårväg syd och t-bana mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

– Om det inte vore för oss skulle nog de planerna vara satta på paus.

 Överenskommelserna om prishöjningarna i kollektivtrafiken för att finansiera utbyggnaden av tunnelbana och tvärbana var det pris de fick betala för att ingå i koalitionen efter förra valet. Nu säger de nej till ytterligare höjningar.

– SL-kortet har blivit för dyrt, säger Sandra Ivanovic Rubin.

Hon är sjuksköterska och menar att personalen är nyckeln till bra vård. Och den måste få kosta.

– Vi måste hitta lösningar för ett hållbart arbetsliv, kanske arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det finns pengar, men de används till fel saker.

Minsta partiet

Med sina åtta mandat i fullmäktige är Miljöpartiet det minsta partiet, men tilldelades en regionrådspost tack vare att de ingick i koalitionen.

Men miljö- och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson avgår nu, efter de tre mandatperioder i fullmäktige som är max enligt partiets regler.

– Det handlar om demokrati, vår önskan är att alla medborgare engagerar sig politiskt någon gång under sitt liv, och då måste de som sitter roteras ut, och nya ansikten komma in, säger Sandra Ivanovic Rubin.