I måndags eftermiddag, när Brunnby-Viksbon Monica Keckman var på väg till ett möte på jobbet som undersköterska på Edsby slott, fick hon syn på något ovanligt.

Precis när hon passerade Väsby station på Runbysidan såg hon en ung svan på väg att ut mot bilvägen.

– Jag stannade till bilen och satte på varningsblinkers. Sedan var det bara att försöka valla bort den från vägen så att den inte blev påkörd, säger Monica Keckman,

Hon fick hjälp av en kvinna med hund och en man som skyndade till för att hindra svanen från att bli påkörd.

– Då lade den sig ner och stoppade in huvudet under vingen. Jag var verkligen jätterädd att något skulle hända, det kör så mycket bilar på vägen.

Kontaktade djurambulansen

Samtidigt som de försökte förhindra att svanen blev påkörd kontaktade Monica Stockholms djurambulans ("vi tar inte fåglar"), Stockholms Viltfågel rehab (svarade inte) och Djurens Ö, som drivs av Lili Päivärinta.

– Lili ringde upp och sa: "Du måste fånga in den, lägga den i bakluckan och köra den till vatten". Jag tänkte "Herregud, det klarar inte jag", säger Monica Keckman.

Men det vara bara att tömma bakluckan och påbörja räddningsaktionen.

– Hur lyfter man ens en fågel? Lili sa att jag skulle ta den över vingarna så att den inte skulle flaxa. Jag var rädd att den skulle bitas, man har ju hört att svanar kan vara lite aggressiva, men den var väldigt lugn.

Mot Edssjön

Hon rullade i väg mot Edssjön, där det finns en liten båtplats vid Älvsundavägen.

– När jag öppnade bakluckan låg den där och tittade på mig. Jag lyfte ur den och bar ner den till vattnet.

Dagen efter var hon i kontakt med Djurens Ö, som rekommenderade att hon skulle ge den vetekross och rågbröd.

– Men när jag kom tillbaka var den borta, berättar Monica.

Senare sågs svanen på promenad både på Älvsundavägen och bland husen på Tellusvägen. Inte heller djurambulansen som var ditkallad hittade den och i skrivande stund vet ingen var den är.

Fina kommentarer

Efter inlägget i den lokala facebookgruppen i Väsby har Monica fått många reaktioner.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle få så mycket respons. Jag är väldigt rörd över alla fina kommentarer. Jag lade mest upp inlägget för att få hjälp att hålla koll på hur det går för svanen.