Erik Forsell, 40, med barnen Mila och Frank. Foto: Eva Tonström

Vilken är den viktigaste frågan i Värmdö?

Trafiken, segregationen och hur nybyggnation ska planeras är viktiga frågor när Värmdöborna går till valurnorna idag, den 11 september.

  • Publicerad 09:00, 11 sep 2022

Peter Larsson, 61, Ingarö Foto: Pekka Pääkkö

Peter Larsson, Ingarö

Vilken är den viktigaste frågan i Värmdö?

– Jag har inte bott så länge i kommunen så jag tycker inte att jag är tillräckligt insatt, det är tveksamt om jag ens kommer att lägga någon röst lokalt. Jag har inte bestämt mig än. Jag tycker att vi Värmdöbor har det så bra här ute, så jag har inget att klaga på.

– I riksdagsvalet är de viktigaste frågorna för mig hur samhället och polisen ska kunna lösa gängkriminaliteten, och all brottslighet som hör ihop med det. Och vården, hur den kan bli bättre både för de som söker vård och de som jobbar inom vården. Jag gillar inte att allt privatiseras, det verkar bara bli sämre av det.

Varför är det viktigt att rösta?

– Rösta ska man göra, det är viktigt, det har jag alltid gjort.

Visa merVisa mindre

Britta Martinsson, 89, Värmdölandet Foto: Pekka Pääkkö

Britta Martinsson, 89, Värmdölandet

Vilken är den viktigaste frågan i Värmdö?

– Äldreomsorgen tycker jag att kommunen har rätt bra koll på. Jag har fått hjälp med det jag behöver, men det är förstås inte så mycket ännu. Jag har fått ett larm och det funkar bra. Där fungerar kontakten med kommunen bra.

– En viktig fråga tycker jag är hur Värmdö ska växa. Jag är glad så länge kommunen inte växer för mycket och för fort. Så att vi kan få ha kvar mycket av vår fina natur här ute. Jag förstår självklart om det behöver byggas nytt men då är det bra om det görs på ett klokt och varsamt sätt.

Varför är det viktigt att rösta?

– Jag tycker att man har en skyldighet att gå och rösta, och en rättighet. Det har jag gjort i hela mitt liv. Om man vill påverka något i området där man bor, eller på riksplanet, måste man rösta. Så är det bara.

Visa merVisa mindre

Li Ankersjö, 59, Gustavsberg Foto: Pekka Pääkkö

Li Ankersjö, 59, Gustavsberg

Vilken är den viktigaste frågan i Värmdö?

– Viktigaste frågan att lösa i Värmdö är trafiken! Jag sitter jätteofta i kö på Grisslingerakan, samma sak på Farstabron. Det är hopplöst. Och man kan inte ta någon annan väg, det är bara att sitta där och vänta. Så det behövs bättre framkomlighet, men hur man ska ordna det har jag ingen lösning på.

– Hemtjänsten tycker jag också kan bli bättre. Min man är sjuk och får mycket hjälp men han skulle behöva ännu mer hjälp, och att personalen inte är så stressade när de kommer. Jag skulle önska att de kunde hjälpa till med mer saker, men det finns inte tid.

Varför är det viktigt att rösta?

– Det är viktigt att rösta om man vill påverka, det är ens skyldighet som svensk medborgare.

Visa merVisa mindre

Erik Forsell, 40, Djurö Foto: Eva Tonström

Erik Forsell, 40, Djurö

Vilken är den viktigaste frågan i Värmdö?

– Folk gnäller om trafiken här ute, att det är kaos och köer. Då undrar jag, har de varit i Bromma någon gång? Där kan man prata om trafikproppar. Jag tycker inte att det är några problem i Värmdö, det flyter nästan alltid på helt okej. Vi trivs med det mesta här ute, skolan och allt annat, det funkar bra.

– Ska jag säga något som kan bli bättre, både lokalt här i Värmdö och på riksplanet, är att få bort segregation och stora kluster av problemområden. Bygg inte stora områden med bara hyresrätter – blanda upp med lika mycket bostadsrätter. Så blir det en blandad befolkning med olika bakgrund och förutsättningar, det mår alla bra av.

Varför är det viktigt att rösta?

– Man har ingen rätt att gnälla om man inte röstar. Så rösta! säger jag till alla.

Visa merVisa mindre

Linzi Hill, 41, Värmdölandet Foto: Eva Tonström

Linzi Hill, 41, Värmdölandet

Vilken är den viktigaste frågan i Värmdö?

– Trafiken är viktigast att ta tag i! Det fungerar inte som det är nu. Sommartid fördubblas dessutom befolkningen här ute och då märks problemen ännu tydligare. Det behövs fler smitvägar. När det sker en olycka på någon av vägarna här ute finns ingenstans att ta vägen, du kan inte ta en annan väg, bara sitta där. Det här kommer bara att öka i takt med att fler flyttar ut permanent.

– Annars tycker jag att allt funkar bra, skolan bland annat, och det är en vacker kommun att bo i.

Varför är det viktigt att rösta?

– Om man är svensk medborgare ska man såklart gå och rösta, det är både ens rättighet och skyldighet.

Visa merVisa mindre