När Anita Wilhelmsen rastade sin hund Alice i radhusområdet på Bergmyntegränd i mitten av oktober insåg hon något oroväckande.

– Min hund stod och sniffade i luften med blicken riktad mot skogen.

Vildsvinen var tillbaka. Anita Wilhelmsen har inte sett dem, men deras framfart är tydlig. Gräsmattan på områdets större lekplats har bökats sönder och vid gångvägarnas kanter mitt i området har svinen också varit framme.

– Det är skitläskigt, särskilt eftersom jag har en liten hund. Råkar man komma emellan när kultingarna är med sin mamma så kan det gå riktigt illa, säger Anita Wilhelmsen.

Fem år sedan vildsvinen dök upp

Första gången Mitt i skrev om att vildsvinen intagit radhusområdet var i maj 2015.

– Då mötte jag dem på gångvägen där jag bor. Hunden var alldeles galen. Jag tittade efter vad det kunde vara och såg några stora stenbumlingar framför oss. Men så började de röra på sig, säger Anita Wilhelmsen.

Sedan dess har Stockholms stad försökt mota tillbaka svinen in i skogen genom att skjuta av dem. Och de senaste åren har djuren inte setts till inne i radhusområdet, enligt Anita Wilhelmsen och samfällighetens ordförande Ulla Lindberg. Förrän nu.

– Det har varit fullsmockat med vildsvin, säger Ulla Lindberg.

Men stadens viltvårdare Tommy Tuvunger menar att vildsvinen har kommit och gått i området sedan de först dök upp.

– Det håller sig mer eller mindre på en lagom nivå. Men vi har ju en nollvision förstås, säger han.

Kommer från Järfälla

Han menar att det är svårt att kontrollera flockarna.

– Det fyller på från hela Görvälnsreservatet. Men vartefter vi tar bort svin så märker de att jaha, nu fanns det ett ledigt revir här, det tar vi. Och så kommer de tillbaka.

Det var bara någon vecka sedan viltvårdarna var ute, en bit bakom skjutbanan i Lövsta.

– Då sköt de ett vildsvin, säger Tommy Tuvunger.

Han uppskattar att staden skjuter av 25-30 vildsvin i området varje år.

– Nu tror jag att vi har skjutit av 10-12 i år och det blir fler fram till jul, säger han.

Vad gör ni med de avskjutna svinen?

– De destrueras. Att sälja vidare som kött är komplicerat, det ska tas prover och förvaras på ett korrekt sätt. Det är inte värt besväret och blir en minusaffär. Här i storstaden är vårt uppdrag att hjälpa naturen på vägen så att djurbestånden inte blir för stora.

Är målet att få bort vildsvinen helt från bostadsområden?

– Målsättningen är att problemen inte ska bli större och att vi ska hålla svinen borta från den samlade bebyggelsen. I södra länet härjar vildsvin bland villorna, de välter soptunnor och äter skräp. Och den problematiken har vi lyckats undgå, säger Tommy Tuvunger.