Vildsvinen blir allt mer närgångna

Vildsvin bökar upp trädgårdar och är livsfarliga för hundar. Och de blir allt mer närgångna. För paret Brunstedt på Munsö har grisarna blivit ett problem.

  • Publicerad 01:15, 18 aug 2019

När det kommer fram tio vildsvin kan vi inte ha henne ute längre.

Varje år skadas eller dödas minst ett hundratal hundar av vildsvin. Och antalet skadehändelser har ökat, enligt försäkringsbolaget Agria djurförsäkring.

Detta faktum har blivit ett problem för Cassandra och Krister Brunstedt på Munsö. De brukar vanligtvis låta sin hund Bella, en 13 år gammal dvärgspets, springa fritt i den egna trädgården.

Men nu går det inte längre. Vildsvinen kommer in på tomten i stora antal, flera gånger i veckan.

– Vi har tio vildsvin på tomten kanske var tredje dag. Det har verkligen eskalerat sedan förra sommaren, säger Cassandra Brunstedt.

– Vi har bott här i åtta år, men vi såg de första vildsvinen på tomten först för två år sedan, innan dess såg vi dem bara längs vägarna när vi körde bil.

”Sprang och skrek åt dem”

Nyligen gick svinflocken fram mot parets hund, som dessutom inte kan skälla. Grisarna var bara en halvmeter ifrån hunden, berättar Cassandra.

– Min man sprang mot dem och skrek åt dem.

Cassandra Brunstedt berättar att hon tidigare inte riktigt hade koll på hur farliga vildsvin kan vara för hundar. Men det fick hon snabbt reda på.

– Så det här har ju blivit ett stort problem för oss. Vi har alltid hunden ute i trädgården. Rådjur och grävlingar blir alltid rädda för henne, men när det kommer fram tio vildsvin inne på tomten kan vi inte ha henne ute längre.

– Jag är inte rädd för dem personligen. Men för hundens skull är det ju jättejobbigt.

Cassandra Brunstedt promenerar och springer mycket i området där de bor och möter ofta vildsvinen. Hon upplever dem som väldigt tama och orädda.

Kom inte in i huset

– Vi trodde att de var rädda och mest bara ute på nätterna. Men de kommer till oss när det är strålande sol, mitt på dagen. De är totalt orädda och flyttar inte på sig.

En dag under sommaren kunde hon inte ens komma in i det egna huset för att ett stort antal vildsvin hade ställt sig framför ingången till huset.

– Jag fick stå och vänta på att de skulle flytta på sig för att kunna komma in, säger hon.

Många villaägare har problem med att grisarna bökar upp gräsmattor, men det har paret Brunstedt hittills varit förskonade ifrån. Däremot har flera grannar drabbats.

Har ni funderat på elstängsel?

– Jo, men helst vill vi ju inte ha det, varken för de andra vilda djuren eller för vår hund, säger Cassandra Brunstedt.

Robert Möller, jaktvårdsansvarig på kommunens marker på Ekerö, Munsö och Adelsö, har bättre koll än de flesta på vildsvinens framfart på Mälaröarna. Han tror och hoppas att jaktlagen har lyckats bromsa djurens utbredning de senaste åren, åtminstone i tätorterna.

Men han bekräftar samtidigt att de blir allt mer tama.

”Finns gott om mat”

– Så är det, helt klart. Det finns gott om mat i trädgårdarna, bland annat i komposterna. De vänjer sig vid att hitta mat och äta där det finns människor och det gör dem tama. De går inte undan, säger han.

Uppskattningsvis finns uppemot ett par hundra individer på Mälaröarna. MälaröDirekt har vid många tillfällen de senaste åren skrivit om närgångna vildsvin i bostadsområden, när de bökat upp gräsmattor och trädgårdsland. De har kanske märkts allra mest på Adelsö, men även centrala delar av Ekerö.

På sistone har en flock vildsvin härjat på Gällstaö, där de uppges ha sprungit omkring och retat människor. Men för två veckor sedan sköts en av grisarna, efter det lugnade det ner sig, enligt Robert Möller. Om det håller i sig återstår dock att se.

– Det finns en chans att de beger sig därifrån, säger han.

Men förekomsten av vildsvin i bostadsområden som vi har sett de senaste åren är bara början på problemet, tror Möller.

– Det kommer bara att bli värre och värre i takt med att grisarna blir fler. Det känns hopplöst, säger han.

Att hålla vildsvinen helt borta från villatomten är inte helt lätt. Rensa marken från fallfrukt och ha en stängd kompost är några tips.

– Och elstängsel hjälper ju. Då slipper man dem, säger Robert Möller.

Så säger kommunen

När kommunen får in anmälningar om vildsvin kontaktar man ett skyddsjaktlag som åker ut vid lämplig tid och söker samt skjuter av ifall det finns vildsvin. På vissa ställen finns vildsvinsfällor utplacerade.

Polisen måste ge tillstånd till skyddsjaktlaget för avlossning av skott i detaljplanerat område.

Skyddsjaktlaget har koll på var vildsvinen vanligtvis håller till och försöker planera jakten därefter.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00