Här, nerför backen, blev mannen omkulldragen på sin cykel av sin hunden. Han skadades svårt och avled efter två dygn på sjukhus i tisdags. Foto: Ulrika Lind

Vildsvin tros ligga bakom dödsolycka

Mannen hittades svårt skadad vid sin cykel och avled efter två dygn. Först misstänkte polisen mord. Nu tyder det mesta på att vildsvin ligger bakom tragedin i skogsbacken utanför Dalarö.

  • Publicerad 17:22, 23 feb 2014

Händelsen tros ha inträffat förra söndagen efter lunch på en skogsväg vid Dalarös återvinningscentral utanför Sandemar.

Mannen i 70-årsåldern, som bodde i närheten, hittades vid 15.30-tiden av ett första vittne intill sin cykel med svåra huvud- och kroppsskador.

Även ett andra vittne kom till platsen, ambulans larmades och mannen fördes akut till sjukhus. På tisdagen avled han till följd av de svåra skadorna.

Södertörnspolisen rubricerade först ärendet som misstänkt mord eftersom läkaren helt uteslutit att de allvarliga skadorna kunde uppstå från ett fall från cykeln.

Men i onsdags lades samtliga brottsmisstankar ned.

– Vi är hundra procent säkra att det handlar om en tragisk olycka där hunden som var fastbunden i styret plötsligt dragit i väg nerför backen. Jag har sett branta backar, men denna är vansinnigt brant, säger Södertörnspolisens trafikutredare Lembit Vilidu.

Intill nedförsbacken finns en vildsvinsåtel och Lembit Vilidu misstänker att hunden, som var i storleken av en Siberian husky, fick syn på gris.

– När ett av vittnena kom fram till platsen stod en vildsvinsgalt i skogsbrynet och dagen innan var det totalt 27-28 vildsvin vid matplatsen, enligt vittnet. Det är ett antagande, och lite det vi går på, att vildsvin bidragit till olyckan. Att hunden skrämts av dem eller fått korn på dem, reagerat och dragit omkull mannen i en hög hastighet nedför backen.

Mannen saknade hjälm, vilket kan ha bidragit till den tragiska utgången.

– Han hade fått allvarliga skador även med hjälm, men det hade kanske inte slutat med dödlig utgång, säger Lembit Vilidu.

Dödsolyckan är av det sällsynta slaget.

– Jag har varit polis sedan 1990 och aldrig någonsin varit med eller hört om att en möjlig konfrontation med djur slutat med att en cyklist dör, säger Lembit Vilidu.

Polisen informerade och träffade de anhöriga i onsdags.

– Vi lägger väldigt, väldigt stort fokus på anhörigbiten och har pratat länge med dem om vad som händer och vad vi kommer fram till.

Utreder ni ärendet mer?

– Vi skriver av oss ytterligare några iakttagelser och väntar in obduktionsprotokollet, men lägger sedan ned detta som en vanlig olycka med dödlig utgång.

Vi är hundra ­procent säkra att det handlar om en ­tragisk olycka.lembit vilidu, trafikutredare vid södertörnspolisen

Fakta

* Preliminär siffra.

Källa: Transportstyrelsen