Vildsvin och utter på väg till innerstan

De vilda djuren i innerstan blir fler och fler. Har du tur kan du se rävar, sälar, bävrar, grävlingar och rådjur, och hundratals fågelarter i betongdjungeln. Och snart kan vildsvin och uttrar mycket väl flytta innanför tullarna.

  • Publicerad 11:41, 2 okt 2017

Flera vargobservationer gjordes i Stockholmstrakten i september. I innerstan har rovdjuret inte synts till. Än. Men 2001 sågs faktiskt en varg gå över Västerbron och in i Tantolunden på Söder.

– De kan promenera rätt genom stan på sina långa vandringar. Men vargar kommer att vara väldigt ovanliga observationer i innerstan i framtiden också, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska museet.

Vildsvin på gång in

Men även om vargen inte kvartar och ylar i innerstan just nu, så är det sannerligen ingen brist på vilda djur här. Och i framtiden tror Didrik Vanhoenacker till exempel att uttern börjar hänga i strömmen på vintrarna.

Men allra troligast är att vildsvinet är nästa art på väg till innerstan.

– Vildsvin är inte vanliga i stadsmiljö än, men kan nog bli. I en del tyska städer finns de mitt i städerna. Och vildsvin skulle kunna bli vanligare här i stan också.

Det låter nästan lite läskigt?

– Nej, det skulle jag inte säga. Man behöver ju inte försöka ta en närbild på en kulting med mobilen liksom. Visar man bara respekt för djuren brukar det inte vara någon fara, förutom att det kan bli trafikolyckor.

En räv dök plötsligt upp utanför fönstret till ett kontor vid Fridhemsplan i början av 2015. Foto: Fredrik Johansson.

Men vad finns det då för vilda djur innanför tullarna i dag? Vanligast är fåglar, råttor och fladdermöss. Men det finns större djur – som rävar. Senast i september syntes en räv vid Slottet.

– Jag tror inte att det är så många som bor i stan, men jag skulle inte tro att det är omöjligt att de kan ha lyor i till exempel Tanto eller Hagaparken, säger Didrik Vanhoenacker.

Även rådjur kommer också ofta in till stan. Då från Brunnsviken och Liljeholmen, för att käka lite i parker eller i koloniträdgårdar. Det bor dessutom rådjur på Essingeöarna och vid Valhallavägen ner mot Gärdet.

– Rådjur är faktiskt så pass vanliga att man kan springa på ett rådjur längs Karlavägen, eller till och med i Vasaparken eller Humlegården, säger Didrik Vanhoenacker

Bäver i Karlbergskanalen. Foto: Marcus Hammerfjärd.

Mer ovanliga spaningar i stan är grävlingar, eller sälar i vattnet utanför Gamla Stan och Djurgården. Det finns också minkar vid södra Djurgården. Och faktum är att det blir allt fler vilda djur söker sig allt mer in mot stan, berättar Didrik Vanhoenacker.

– Det beror på att det är flera olika arter som släppt skyggheten för människor och vandrat in i städerna. Så det är en större mångfald i dag än för 50 år sedan.

Betongskådarna är lite tuffare

Några som håller koll på djur i stan är betongskådarna – alltså fågelskådare som tycker det är för lätt att spana på fåglar vid skog och hav.

– Det är lite för att det är en större utmaning, men det är också många som kommer hit på väg till jobbet, eller på lunchen, säger Mats Gothnier som står med ett gäng betongskådare på Skinnarviksberget med utsikt över hela innerstan.

Sparvhök, kricka, bläsand, korsnäbb och stenknäck ser vi under en knapp timme. Men också helikoptrar från militärövningen Aurora, och även en drönare flyger förbi i kikarna.

– Fåglar i stan är mer civiliserade och vana vid folk, så det går att komma närmare dem, säger Mats Gothnier innan han avbryts av att någon annan får syn på ett gäng sädgäss.

2012 syntes en älg på Stora Essingen, innan den simmade till Liljeholmen. Foto: Åsa Sommarström.

På hösten, när djuren kommer norrifrån blickar man mot Kungsholmen, Norrmalm och Vasastan. Men när djuren på våren kommer söderifrån då riktas kikarna istället mot Södersjukhuset.

50 arter ska ha setts innanför tullarna. En tävling hålls varje år och för att vinna den behöver man ha sett en bit över 100 olika sorters fåglar.

Vad är drömfågeln i stan?

– Det kommer en ny fågelart in till stan varje år. Men en som aldrig synts i betongen är kungsfågelsångaren, det vore en drömskådning, säger Mats Gothnier.