Ett vildsvin har förirrat sig in till Grimsta och Hässelby Gård, enligt flera vittnen. Foto: Mostphotos

Vildsvin irrade runt i Hässelby Gård och Grimsta

Förvånade Västerortsbor kunde igår se ett vildsvin kuta runt på gator och stigar i bostadsområden i Hässelby Gård och ändå inne vid Råcksta begravningsplats. – Det är troligen en ung galt som stötts ut från flocken och kommit på avvägar, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare vid Stockholms stad.

  • Publicerad 13:04, 7 sep 2018

Den första rapporten kom in till polisen klockan 11.10 igår, då någon anmälde att ett ”stort” vildsvin som passerat vid Silversmedsgränd i närheten av Råcksta begravningsplats i Grimsta. Sex timmar senare hade djuret tydligen rört sig i nordvästlig riktning, för klockan 17.29 kom samtal om ett vildsvin vid Kvarnhagsgatan vid Hässelby Gård. Grisen har även setts springa längs med Astrakangatan, enligt uppgifter på Facebook.

Gillar golfbanan

Det händer då och då att vildsvin tar sig in på golfbanan och vidare in i Hässelby villastad i jakt på mat, och men det är ovanligt att de kommer så långt in mot stan som Råcksta.

– Vi skjuter en del vildsvin ute i Västerort, men det är i första hand i Lövsta, bakom gamla skjutbanan. De vandrar in från Görvälns naturreservat och vi försöker mota Olle i grind så att de håller sig där, säger viltvårdaren Tommy Tuvunger.

Han berättar att det finns utfodringsplatser på strategiska platser för att få vildsvinen att stanna i skogen.

– När de kommer dit ska de vara nöjda. De ska inte vilja söka sig vidare in mot den samlade bebyggelsen.

Hittar troligen hem

I det här fallet tror han att det rör sig om en ung galt som just blivit könsmogen och tvingats bort från flocken. Det kan ha gjort den förvirrad och desorienterad för en tid.

Någon anledning att rycka ut för att skjuta grisen finns inte, säger han.

– Absolut inte, om den inte är skadad eller så. Normalt hittar den tillbaka dit den kom ifrån av egen kraft.