Hungriga vildsvin invaderar villaområde – äter sopor

"Många bostadsområden har problem med råttor. Här har vi jättestora vildsvin". När det blir mörkt stormar svinen in i villaområdet i Länna i Huddinge. De tacklar papperskorgar, gottar sig i sopor och sprider otrygghet.

  • Publicerad 17:14, 8 feb 2018

Fredag kväll. Lännabon Anna Grindvik med familj kommer hem med bilen.

– Där stod hon och åt av våra kompostrester efter att ha vält tunnan. Jag tutar frenetiskt men hon verkar inte bry sig så mycket.

Efter en stund går suggan in i skogsdungen.

– Jag och mina två barn sitter kvar i bilen då vi tycker att det är lite läskigt. Då kommer hon tillbaka och mumsar vidare, berättar Anna Grindvik.

Länna har länge haft problem med vildsvin i villaområdet. I den lokala gruppen för grannsamverkan är rapporterna om svinen vanligare än inbrottstjuvarna. Kanske håller svinen tjuvarna borta?

Det var lugn och ro. Ett tag… Sedan två veckor är det full kalabalik. Varje kvälls läggs bilder ut på dessa bestar, berättar Lännabon Jeanette Taylor.

Efter attackerna: Nu har Lännasvinet lugnat ner sig - är faran över?

Måndag kväll, klockan 22.30. Lännabon Jennie Hjorths sambo kör in med bilen i villaområdet när de möter svinet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Många bostadsområden har ju problem med råttor. Här har vi jättestora vildsvin, säger Jennie.

Besten la benen på ryggen i fredags när Anna Grindvik la handen på tutan. Men grisen var hungrig och kom snart tillbaka. Foto: Anna Grindvik

Jag skulle inte vilja gå hem själv från bussen vid den tiden och möta den där besten.

100 kilo fett och muskler med betar. Så fort det blir mörkt kommer de.

– Jag skulle inte vilja gå hem själv från bussen vid den tiden och möta den där besten. Jag hade blivit livrädd, säger Jennie.

Magnus Vikström är viltvårdare på Huddinge kommun. Inatt ska han ut och jaga.

– Vi ska åka ut inatt och se om vi kan skrämma bort grisarna alternativt skjuta på dem. Jaktlaget har också gjort en foderplats i närheten för att locka bort dem från villaområdet, säger han.

Vad gör man om man möter ett stort vildsvin öga mot öga?

– Vänd på klacken och gå därifrån. Har man hund ska man ha den kopplad så att inte hunden springer på vildsvinet.

Vildsvinen ger sig in i villaområdet för att äta middag. Magnus bästa tips till villaägarna är att ställa in soptunnorna på tomten.

– När det är dags för tömning kan man rulla ut soptunnan den dagen, istället för att låta den stå ute hela veckan, säger han.

Man kan även binda fast locket med spännband – en rutin många Lännabor redan tvingats vänja sig vid.

– Alternativt sätta fast soptunnorna mot en stolpe eller ett träd eller liknande så att de inte går att välta.

I måndags mötte Jennie Hjorths familj den här besten. Foto: Privat

Vi jägare skjuter en hel del i Huddinge. Vi gör vad vi kan, men vi hinner inte med.

Svinen ökar

Vildsvinen är på frammarsch på Södertörn. Det föds många kultingar vid milda vintrar.

– Vi jägare skjuter en hel del i Huddinge. Vi gör vad vi kan, men vi hinner inte med. Vildsvin får två kullar per år. Sex kultingar varje år, det är bara att räkna, säger Magnus Vikström.

Svinens största fiende är trafiken – många omkommer i olyckor. Under 2017 skedde 669 viltolyckor med vildsvin i Stockholms län, enligt nationella viltolycksrådet.

Huddinge kommun ska under 2018 ta fram en viltförvaltningsplan för att bättre kunna kontrollera populationen.

– Jag har bilden av att vi har ett riktigt problem i vissa områden, framförallt i Länna. Vi behöver samarbeta mer med jaktföreningen för att få hjälp att hålla populationen på en rimlig nivå, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur och byggnadsnämnden.

Lännabon Anna Bodare mötte den här hungriga grisen i onsdag förra veckan på Rökslingan klockan 19.30. Foto: Anna Bodare