Det beräknas finnas runt 50 vildsvin i Upplands-Bro just nu, vissa av dem ställer till problem på Bro Hofs golfbanor. Foto: Pekka Pääkkö

Vildsvin bökar upp golfbanorna

Vildsvin bökar upp golfbanorna på Bro Hof. Nu ska ett sex kilometer långt viltstängsel stänga djuren ute.

  • Publicerad 13:37, 28 okt 2015

Problemen började för omkring fyra år sedan, men har eskalerat under hösten.

Golfklubben berättar hur svinen tar sig in på banorna under nätterna och bökar upp stora gräsområden.

Att åtgärda skadorna tar lång tid och kostar mycket pengar. Enligt klubbchefen Peter Nyberg har djuren orsakat skador för 150 000 kronor hittills i år.

– De bökar så in i helvete. Om de ger sig in på greenerna är det förödande. De kan orsaka enorma skador på bara några timmar, säger han.

De senaste veckorna har de fått besök av djuren nästan dagligen. Peter Nyberg bor i närheten och har själv sett hur djuren smyger in på nätterna.

– Vi ligger mitt emellan två jaktområden vilket innebär att vildsvinen letar sig till oss för att få lugn och ro. Nu när golfarna försvinner är det ingen som stör dem heller.

Nu ansöker klubben om tillstånd för att bygga ett viltstängsel runt hela golfbanan. Stängslet blir sex kilometer långt, över två meter högt och kan kompletteras med eltrådar om problemen fortsätter.

Det är inte första gången som vildsvin förstör golfbanor och grönområden i trakten. Förra året byggde Viksjö golfklubb i Järfälla ett elstängsel runt banorna för att stänga ute svinen.

I somras sattes flyttbara jakttorn upp för att hålla djuren borta från åkrarna.

– Det som är annorlunda nu är att vildsvinen kommer allt närmare oss människor. Så blir det när vi bygger ut våra samhällen, säger Göran Nilsson, viltvårdare i Upplands-Bro.

Han uppskattar att det finns runt 50 vildsvin i kommunen i dag. Nya populationer dyker upp hela tiden.

– Det är svårt att lokalisera dem eftersom de rör sig över stora områden på nätterna. Att de letar sig till golfbanorna beror förmodligen på att de hittar mask och andra kryp som de gillar i marken. Dessutom tycker de nog att golfbanorna ser ganska aptitliga ut.

Bro Hof kan bygga viltstängslet i höst, om de får dispens från strandskyddet.

Upplands-Bros glädjande skridskobesked

Och då öppnar biblioteken igen. I dag, måndag den 18 januari, så öppnar isen på Kungsängens IP åter upp för allmänhetens åkning.måndag 18/1 11:23

Pappan i den drabbade familjen: ”Vi hade polisskydd i tre månader”

18-åring åtalas för granatattacken i Bro. Det var i somras som en barnfamilj i Bro utsattes för livsfara då en handgranat kastades mot deras villa och detonerade på altanen. Nu väcker åklagaren åtal. För Mitt i berättar pappan i familjen om...fredag 15/1 15:34